Mam propozycję na smaczną przekąskę dla smakoszy śledzi i nie tylko. Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa smakuje rewelacyjnie. Słodka, lekko ostra potrawa , ktora sprawdzi się na różnych rodzinnych przyjęciach, domówkach jak i również na świątecznym stole i Sylwestra. Warto spróbować.
Śledzie po sułtańsku – składniki:
- 350 g filetów śledziowych ala matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju
- sok z jednej cytryny
- 80 ml oleju
- 2 cebule
- 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100-150 gram rodzynek
- płaska łyżeczka cukru
Śledzie po sułtańsku – wykonanie:
- Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do miseczki zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godzin6aby wymoczyly się z nadmiaru soli. Przyspieszyć można zmieniając wodę w miseczce.
- Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym i skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy 15 minut. Nastepnie dobrze odsączamy.
- Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju.
- Gdy cebulka się zrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup cały czas mieszając około 3 minuty.
- Dodajemy parzone rodzynki i jeszcze smazymy około 2 minuty.
- Zestawiamy z palnika. Dodajemy cukier do smaku.
- Śledzie kroimy w paski ok 2 -3 cm i układamy w pojemniczku na przemian z zalewą. Pojemniczek szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego.