Menu Zamknij

Śledzie po sułtańsku

Mam propozycję na smaczną przekąskę dla smakoszy śledzi i nie tylko. Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa smakuje rewelacyjnie. Słodka, lekko ostra potrawa , ktora sprawdzi się na różnych rodzinnych przyjęciach, domówkach jak i również na świątecznym stole i Sylwestra. Warto spróbować.

Śledzie po sułtańsku – składniki:

  • 350 g filetów śledziowych ala matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 80 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100-150 gram rodzynek
  • płaska łyżeczka cukru

Śledzie po sułtańsku – wykonanie:

  1. Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do miseczki zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godzin6aby wymoczyly się z nadmiaru soli. Przyspieszyć można zmieniając wodę w miseczce.
  2. Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym i skrapiamy je sokiem z cytryny.
  3. Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy 15 minut. Nastepnie dobrze odsączamy.
  4. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju.
  5. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup cały czas mieszając około 3 minuty.
  6. Dodajemy parzone rodzynki i jeszcze smazymy około 2 minuty.
  7. Zestawiamy z palnika. Dodajemy cukier do smaku.
  8. Śledzie kroimy w paski ok 2 -3 cm i układamy w pojemniczku na przemian z zalewą. Pojemniczek szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *