Śledzie w sosie czosnkowym – to bardzo smaczne i proste danie na święta i sylwestra dla smakoszy śledzi i nie tylko. Również sprawdzi się na różnego rodzaju domówkach. Ŕybka świetnie komponuje z sosem czosnkowym dając fajny wyrazisty posmak. Warto spróbować. Serdecznie zapraszam.
Śledzie w sosie czosnkowym składniki:
- 4 płaty sledziowe ala matjas w oleju
- 2 średnie ogórki konserwowe
SKLADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwasnej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki ziół do sałatek
- 2 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę
Śledzie w sosie czosnkowym sposób wykonania:
- Śledzie płuczemy pod zimna woda. Przekładamy do miseczki i zalewamy woda, aby się wymoczyły z nadmiaru soli. Tak na około 2 godziny. Moczenie można przyspieszyć, zlewając wodę i wymieniając ją. Najlepiej posmakować śledzie, czy nam takie odpowiadają.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Przygotowujemy sos. W tym celu wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i mieszamy. Sos najlepiej smakuje przygotowany wcześniej np.2 godziny, ponieważ wtedy smaki się przegryzą.
- Śledzie kroimy w paski około 2 cm. Przekladamy do miseczki. Nastepnie dodajemy ogórki pokrojne w kosteczkę.
- Do całości dodajemy przygotowany sos czosnkowy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.