Menu Zamknij

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami to kolejny przepis na super przekąskę, trochę w innej wersji. Rybka bardzo smaczna, u mnie w domu nasza ulubiona. Sprawdza się na różnego rodzaju domowych przyjęciach. Śledzi z suszonymi pomidorkami nie może rownież zabraknąć na świątecznym stole. Szczerze proponuję ten przepis , bo rybka jest przepyszna. Warto spróbować.

Śledzie z suszonymi pomidorami – składniki:

  • 5 filetow ala Matjas w oleju ( tak około 350 g po odsączeniu oleju)
  • 1 cebula ( średnia)
  • 1 ząbek czosnku ( średni )
  • 2 lekko czubate łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
  • około 75 gram suszonych pomidorów w oleju ( waga po odsączeniu z oleju )
  • olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami ( ja kupiłam słoik, który miał wagę 270 gram )
  • trochę pietruszki do dekoracji
  • około 120 ml oleju rzepakowego ( tak, aby śledzie z dodatkiem pomidorków były całkiem zanurzone.

Śledzie z suszonymi pomidorami – wykonanie:

  1. Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą, aby się wymoczyły z nadmiaru soli na około 1-2 godziny. Należy w czasie tym posmakować śledzie, aby nie byly mdłe.
  2. Nastepnie rybę osuszyć i pokroić na paseczki około 2-3 cm.
  3. Ze słoiczka z suszonymi pomidorkami wybrać 75 gramów pomidorków. ( Ja zuzylam z mojego słoiczka połowę pomidorów.) Oleju nie wylewamy, ponieważ dalej będzie potrzebny.
  4. Pomidory kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a następnie przelewaja ją wrzątkiem na sitku. Osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  5. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  6. Pokrojone śledzie przekładamy do miseczki. Dodajemy suszone pomidory i cały olej ze słoiczka, w który były pomidorki.
  7. Nastepnie dodajemy czosnek,cebulkę, musztarde francuską, ocet oraz mielony czarny pieprz. Dodahem6 również 120 ml. oleju rzepakowego. Wszystko delikatnie mieszamy.
  8. Przekladamy do słoiczka. W razie potrzeby dodać oleju, tak aby całość była pokryta. Zamykamy szczelnie słoiczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Ozdobić pietruszką.
  9. Śledzie mogą zamknięte stać w lodówce około 7 dni. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *