Menu Zamknij

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką to prawdziwa pychotka. Wystarczy parę prostych składników i mamy pyszny dodatek do obiadku. Prócz wyżej wymienionych składników dodałam też pora, przez to posmak jest głębszy i bardziej wyrazisty. Obiadek z taką smaczną suróweczką będzie jeszcze większą pokusą, a warzywka dostarczają niezbędnych witamin. Zapraszam do wypróbowania.

Surówka z kapusty pekińskiej składniki:

  • mała pekińska kapusta lub połowa średniej
  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • około połowę białej części pora
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z kapusty pekińskiej – wykonanie:

  1. Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny, aby jabłkiem nie ściemniało.
  2. Pora kroimy w cieniutke paseczki. Zlewamy go wrzatkiem, aby zmiękł.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy.
  4. Do jogurtu dodajemy cukier i mieszamy.
  5. Jogurt z cukrem dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *