Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką to prawdziwa pychotka. Wystarczy parę prostych składników i mamy pyszny dodatek do obiadku. Prócz wyżej wymienionych składników dodałam też pora, przez to posmak jest głębszy i bardziej wyrazisty. Obiadek z taką smaczną suróweczką będzie jeszcze większą pokusą, a warzywka dostarczają niezbędnych witamin. Zapraszam do wypróbowania.
Surówka z kapusty pekińskiej składniki:
- mała pekińska kapusta lub połowa średniej
- 1 duże jabłko
- 2 średnie marchewki
- około połowę białej części pora
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Surówka z kapusty pekińskiej – wykonanie:
- Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny, aby jabłkiem nie ściemniało.
- Pora kroimy w cieniutke paseczki. Zlewamy go wrzatkiem, aby zmiękł.
- Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy.
- Do jogurtu dodajemy cukier i mieszamy.
- Jogurt z cukrem dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy koperkiem.