Menu Zamknij

Ciasto Czarny Las

Ciasto Czarny las – przepyszszne, bardzo mieciutkie. Jest to przekładaniec z kakaowym wilgotnym biszkoptem i delikatnym kremem, który sam rozpływa się w ustach. Dodane wisnie fajnie podbijają smak ciasta. Wbrew pozorom to pyszne ciasto jest łatwe w wykonaniu. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.

Ciasto Czarny las składniki:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 5 dużych jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyzki kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka mascarpone

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • Poł szklanki herbaty zwykłej czarnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru zwykłego

DODATKOWO:

  • 1 słoik kompotu z wiśniami
  • 2 czekolady gorzkie lub mleczne

Ciasto Czarny las sposób wykonania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Nastepnie dodajemy cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Kolejno dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając.
  2. W miseczce łączymy ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia się składników.
  3. Blaszkę o wymiarach 25×20 wykladamy papierem do pieczenia ( ale tylko dno blaszki)
  4. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 35 minut( najlepiej sprawdzić patyczkiem)
  5. Po całkowitym wystudzenia biszkopt ciemny przekrawamy na pól.
  6. Nastepnie przygotowujemy krem. Śmietankę kremowkę z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
  7. Skladniki na poncz mieszamy.
  8. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Nasączamy go ponczem i układamy połowę wisni wydrylowanych ze słoika. Na wiśniach wykladamy połowę kremu śmietankowego z mascarpone. Nastepnie przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i kładziemy druga połowę wisni ze słoika. Na wiśniach rozsmarowujemy druga część kremu.
  9. Czekolady ścieramy tarką z wkładką do wiórek i posypujemy wierzch ciasta. Jeżeli nie mamy takiego robota, to można zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *