Ciasto Czarny las – przepyszszne, bardzo mieciutkie. Jest to przekładaniec z kakaowym wilgotnym biszkoptem i delikatnym kremem, który sam rozpływa się w ustach. Dodane wisnie fajnie podbijają smak ciasta. Wbrew pozorom to pyszne ciasto jest łatwe w wykonaniu. Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.
Ciasto Czarny las składniki:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 5 dużych jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyzki kakao
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g serka mascarpone
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- Poł szklanki herbaty zwykłej czarnej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru zwykłego
DODATKOWO:
- 1 słoik kompotu z wiśniami
- 2 czekolady gorzkie lub mleczne
Ciasto Czarny las sposób wykonania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Nastepnie dodajemy cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Kolejno dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając.
- W miseczce łączymy ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia się składników.
- Blaszkę o wymiarach 25×20 wykladamy papierem do pieczenia ( ale tylko dno blaszki)
- Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 35 minut( najlepiej sprawdzić patyczkiem)
- Po całkowitym wystudzenia biszkopt ciemny przekrawamy na pól.
- Nastepnie przygotowujemy krem. Śmietankę kremowkę z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
- Skladniki na poncz mieszamy.
- Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Nasączamy go ponczem i układamy połowę wisni wydrylowanych ze słoika. Na wiśniach wykladamy połowę kremu śmietankowego z mascarpone. Nastepnie przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i kładziemy druga połowę wisni ze słoika. Na wiśniach rozsmarowujemy druga część kremu.
- Czekolady ścieramy tarką z wkładką do wiórek i posypujemy wierzch ciasta. Jeżeli nie mamy takiego robota, to można zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.
