Nuggetsy bosko chrupiące, a zarazem soczyste małe kawałki kurczaka. Uwielbiane przez dzieci jak i również przez dorosłych. Powiem szczerze ,że z tego przepisu wychodzą idealne. Podawane np. z sosem czosnkowym świetnie wpasują się na imprezowy stół, jak i również na szybki obiadek. Prawdę mówiąc, fajnie jest przygotować takie domowe nuggetsy, ponieważ mamy pewność, że nasze mięso jest świeże, no i smażone na dobrym oleju. Zapraszam do wypróbowania.
Nuggetsy z kurczaka składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi około 550 g
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- pól szklanki mąki pszennej
- 1 jajko rozmiar M
- 50 ml mleka
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO NUGGETSÓW:
- 5 czubatych łyżek bułki tartej
- 5 garsci płatków kukurydzianych ( około 75 g )
DO SMAŻENIA:
- olej do głębokiego smażenia
Nuggetsy z kurczaka – sposób wykonania:
- Filety oczyszczamy i kroimy w duza kostkę ( tak o boku 3-4 cm.)
- Mieso doprawiamy czosnkiem, papryką słodką oraz solą i pieprzem do smaku. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy.
- Nastepnie mięso przekładamy do pudeĺeczka i szczelnie zamykamy. Takie zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na około 60 minut.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
- Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenna, jajko oraz mleko.
- Calosc w miseczce mieszamy, celem uzyskania gęstej jednolitej masy.
- Przygotowujemy również panierkę. Płatki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Łączymy je z bulka tartą i mieszamy.
- Po godzinie wyjmujemy mięso z lodówki. Przekładamy do miseczki i dodajemy ciasto naleśnikowe. Dokladnie mieszamy.
- Nastepnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w panierce z płatków.
- Do głebokiej patelni wlać olej, tak aby nuggetsy pływały.
- Olej rozgrzewamy dość mocno. Smażymy kawałeczki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Jezeli panierka rumieni się zbyt szybko, to należy zmniejszyć płomień. Trzeba uważać,aby panierka nie przypaliła się zbyt szybko i oby mięsko w środku nie było surowe.
- Usmażone nuggetsy wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową na ręczniczek papierowy. W ten sposób nuggetsy ociekną z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.