Menu Zamknij

Nuggetsy – szybkie i smaczne

Nuggetsy bosko chrupiące, a zarazem soczyste małe kawałki kurczaka. Uwielbiane przez dzieci jak i również przez dorosłych. Powiem szczerze ,że z tego przepisu wychodzą idealne. Podawane np. z sosem czosnkowym świetnie wpasują się na imprezowy stół, jak i również na szybki obiadek. Prawdę mówiąc, fajnie jest przygotować takie domowe nuggetsy, ponieważ mamy pewność, że nasze mięso jest świeże, no i smażone na dobrym oleju. Zapraszam do wypróbowania.

Nuggetsy z kurczaka składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi około 550 g
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • pól szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 50 ml mleka

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO NUGGETSÓW:

  • 5 czubatych łyżek bułki tartej
  • 5 garsci płatków kukurydzianych ( około 75 g )

DO SMAŻENIA:

  • olej do głębokiego smażenia

Nuggetsy z kurczaka – sposób wykonania:

  1. Filety oczyszczamy i kroimy w duza kostkę ( tak o boku 3-4 cm.)
  2. Mieso doprawiamy czosnkiem, papryką słodką oraz solą i pieprzem do smaku. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy.
  3. Nastepnie mięso przekładamy do pudeĺeczka i szczelnie zamykamy. Takie zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  5. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenna, jajko oraz mleko.
  6. Calosc w miseczce mieszamy, celem uzyskania gęstej jednolitej masy.
  7. Przygotowujemy również panierkę. Płatki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Łączymy je z bulka tartą i mieszamy.
  8. Po godzinie wyjmujemy mięso z lodówki. Przekładamy do miseczki i dodajemy ciasto naleśnikowe. Dokladnie mieszamy.
  9. Nastepnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w panierce z płatków.
  10. Do głebokiej patelni wlać olej, tak aby nuggetsy pływały.
  11. Olej rozgrzewamy dość mocno. Smażymy kawałeczki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Jezeli panierka rumieni się zbyt szybko, to należy zmniejszyć płomień. Trzeba uważać,aby panierka nie przypaliła się zbyt szybko i oby mięsko w środku nie było surowe.
  12. Usmażone nuggetsy wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową na ręczniczek papierowy. W ten sposób nuggetsy ociekną z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *