Tradycyjna szarlotka domowa wg. przepisu mojej mamy. Rodzinka i znajomi uwielbiają moją szarlotkę. Bardzo smaczna i prosta. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziyżemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru zwykłego
- odrobinka soli
Masa jabłkowa:
- około 80- 90 dkg słodkich jabłek
- 1 galaretka agrestowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki zelatyny spożywczej
- 3 łyżki cukru pudru + trochę cukru do posypania na wierzchu ciasta
- około 110 gram herbatników
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. W misie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy na sztywno.
- Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
- Mąki łączymy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do czasu połączenia składników. Przelać do blaszki o wymiarach 25X25 wyłożzonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25_30 minut. Biszkopt studzimy.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone w kostkę zalewamy wodą ( 3/4 szklanki). Na palniku dusimy do miękkości. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną nakładamy na biszkopt. Schłodzić w lodówce.
- Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynęe dobrze rozprowadzić z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek.
