Menu Zamknij

Szarlotka najlepsza

Tradycyjna szarlotka domowa wg. przepisu mojej mamy. Rodzinka i znajomi uwielbiają moją szarlotkę. Bardzo smaczna i prosta. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziyżemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • odrobinka soli

Masa jabłkowa:

  • około 80- 90 dkg słodkich jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki zelatyny spożywczej
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę cukru do posypania na wierzchu ciasta
  • około 110 gram herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. W misie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy na sztywno.
  2. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
  3. Mąki łączymy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do czasu połączenia składników. Przelać do blaszki o wymiarach 25X25 wyłożzonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25_30 minut. Biszkopt studzimy.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone w kostkę zalewamy wodą ( 3/4 szklanki). Na palniku dusimy do miękkości. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną nakładamy na biszkopt. Schłodzić w lodówce.
  5. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynęe dobrze rozprowadzić z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *