Karmelowy puch to połączenie mięciutkiego biszkoptu z delikatnym kremem śmietanowym. Natomiast dodany karmel z orzechami dopełnia smak całości. Ciasto jest tak pyszne, ze trudno mu się oprzeć i chce się więcej. Zaskakuje zarówno smakiem jak i wyglądem. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach do kawusi. Zapraszam do skorzystania z przepisu.
Skladniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 700 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1cukier waniliowy
- 2 opakowania śmietany y fix
DODATKOWO:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g orzechów włoskich łuskanych
Ciasto kremowy puch sposób wykonania:
- Zaczynamy od biszkoptu. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po łyzce cukru dalej ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ubijając
- Obie mąki mieszamy w miseczce i przesiewamy przez sitko.
- Nstepnie przesianą mąkę stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszamy drewnianą szpatułką tylko do połączenia się składników. Blaszkę okrągłą o średnicy 27 cm wykladamy papierem do pieczenia, ale tylko na dnie. Boków nie należy niczym wykladać ani smarować.
- Wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160-170 st. C około 30-40 minut. Najlepiem piec do tzw. suchego patyczka.
- Goacy biszkopt wyjmujemy i w formie rzucamy nim o podłogę z wysokości 50 cm. Nastepnie studzimy w uchylonym piekarniku.
- Wyjmujemy i nożykiem oddzielamy boki. Odpinamy formę i kładziemy biszkopt do góry nogami i oddzielamy papier.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 opakowania śmietany fix.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 płaty. Na pierwszy płat wykladamy połowę ubitej śmietany. Przykrywamy drugim płatem i wykladamy drugą połowę śmietany. Na końcu przykrywamy trzecim płatem i wykladamy masę kajmakową. Na wierzchu układamy orzechy w!oskie. Smacznego.
