Menu Zamknij

Ciasto karmelowy puch

Karmelowy puch to połączenie mięciutkiego biszkoptu z delikatnym kremem śmietanowym. Natomiast dodany karmel z orzechami dopełnia smak całości. Ciasto jest tak pyszne, ze trudno mu się oprzeć i chce się więcej. Zaskakuje zarówno smakiem jak i wyglądem. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach do kawusi. Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Skladniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1cukier waniliowy
  • 2 opakowania śmietany y fix

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych

Ciasto kremowy puch sposób wykonania:

  1. Zaczynamy od biszkoptu. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po łyzce cukru dalej ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ubijając
  2. Obie mąki mieszamy w miseczce i przesiewamy przez sitko.
  3. Nstepnie przesianą mąkę stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszamy drewnianą szpatułką tylko do połączenia się składników. Blaszkę okrągłą o średnicy 27 cm wykladamy papierem do pieczenia, ale tylko na dnie. Boków nie należy niczym wykladać ani smarować.
  4. Wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160-170 st. C około 30-40 minut. Najlepiem piec do tzw. suchego patyczka.
  5. Goacy biszkopt wyjmujemy i w formie rzucamy nim o podłogę z wysokości 50 cm. Nastepnie studzimy w uchylonym piekarniku.
  6. Wyjmujemy i nożykiem oddzielamy boki. Odpinamy formę i kładziemy biszkopt do góry nogami i oddzielamy papier.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 opakowania śmietany fix.
  8. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 płaty. Na pierwszy płat wykladamy połowę ubitej śmietany. Przykrywamy drugim płatem i wykladamy drugą połowę śmietany. Na końcu przykrywamy trzecim płatem i wykladamy masę kajmakową. Na wierzchu układamy orzechy w!oskie. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *