Przepyszne kluski leniwe, bądź leniwe pierogi to świetny pomysł na szybki bezmięsny obiadek. Uwielbiane przez dzieci jak i również dorosłych. Pamiętam je z czasów mojego dzieciństwa, kiedy gotowała je moja mama. To od niej nauczyłam się przygotowywać najsmaczniejsze ciasto na kluski. Mięciutkie, puszyste kluseczki o wyczuwalnym smaku sera. W przepisie są idealne proporcje na zrobienie smacznych kluseczek. Zapraszam do wypróbowania.
Kluski leniwe – składniki:
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka rozmiar M
- około 100 g mąki pszennej ( pół szklanki + 1 czubata łyżka )
Polewa do klusek:
- 100 gram masła
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 czubata łyżka cukru
Kluski leniwe – sposób wykonania:
- Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa. Jezeli nie macie maszynki to można przepuścić go przez praskę.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do zmielonego twarogu.
- Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Ubijamy tak, aby po odwróceniu miski do góry dnem piana nie opadała.
- Nastepnie do miski z twarogiem i żółtkami dodajemy 100 g. mąki pszennej. Dodajemy tylko tyle ile jest w przepisie czyli pół szklanki i jedną czubate łyżkę. Nie dodajemy więcej , ponieważ kluseczki mogą wyjść twarde.
- Nastepnie do miski w której mamy twarog, żółtka i mąkę dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po tym czasie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitej masy.
- Masa może wyjść trochę lepka, ale nie powinno się dodawać więcej mąki, ponieważ kluseczki mogą wyjść twarde.
- Do większego garnka wlewamy wodę, lekko ja solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień.
- Stolnicę prószymy odrobiną mąki.
- Masę na kluski dzielimy na kilka części. Dłonie prószymy lekko mąką. Każda część zrolować na podluzny wężyk. Tak jak na kopytka. Pokroić pod skosem na średniej wielkości kluseczki.
- Wkladamy do posolonej gotującej się wody i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Nie dłużej, bo się rozpadną.
- Kluseczki wyciągać łyżką cedzakową.
- Przygotowujemy polewę. W tym celu na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą i mieszamy do czasu zarumienienia się bułki tartej.
- Kluseczki nakładamy na talerz posypujemy cukrem i polewamy roztopionym masłem z bułką tartą. Smacznego.