Menu Zamknij

Kluski leniwe jak u babci

Przepyszne kluski leniwe, bądź leniwe pierogi to świetny pomysł na szybki bezmięsny obiadek. Uwielbiane przez dzieci jak i również dorosłych. Pamiętam je z czasów mojego dzieciństwa, kiedy gotowała je moja mama. To od niej nauczyłam się przygotowywać najsmaczniejsze ciasto na kluski. Mięciutkie, puszyste kluseczki o wyczuwalnym smaku sera. W przepisie są idealne proporcje na zrobienie smacznych kluseczek. Zapraszam do wypróbowania.

Kluski leniwe – składniki:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka rozmiar M
  • około 100 g mąki pszennej ( pół szklanki + 1 czubata łyżka )

Polewa do klusek:

  • 100 gram masła
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka cukru

Kluski leniwe – sposób wykonania:

  1. Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa. Jezeli nie macie maszynki to można przepuścić go przez praskę.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do zmielonego twarogu.
  3. Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Ubijamy tak, aby po odwróceniu miski do góry dnem piana nie opadała.
  4. Nastepnie do miski z twarogiem i żółtkami dodajemy 100 g. mąki pszennej. Dodajemy tylko tyle ile jest w przepisie czyli pół szklanki i jedną czubate łyżkę. Nie dodajemy więcej , ponieważ kluseczki mogą wyjść twarde.
  5. Nastepnie do miski w której mamy twarog, żółtka i mąkę dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Po tym czasie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitej masy.
  7. Masa może wyjść trochę lepka, ale nie powinno się dodawać więcej mąki, ponieważ kluseczki mogą wyjść twarde.
  8. Do większego garnka wlewamy wodę, lekko ja solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień.
  9. Stolnicę prószymy odrobiną mąki.
  10. Masę na kluski dzielimy na kilka części. Dłonie prószymy lekko mąką. Każda część zrolować na podluzny wężyk. Tak jak na kopytka. Pokroić pod skosem na średniej wielkości kluseczki.
  11. Wkladamy do posolonej gotującej się wody i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Nie dłużej, bo się rozpadną.
  12. Kluseczki wyciągać łyżką cedzakową.
  13. Przygotowujemy polewę. W tym celu na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą i mieszamy do czasu zarumienienia się bułki tartej.
  14. Kluseczki nakładamy na talerz posypujemy cukrem i polewamy roztopionym masłem z bułką tartą. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *