Menu Zamknij

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Jajka faszerowane to bardzo smaczna przekaska. Można ją przygotować w wielu wersjach. Ja proponuję farsz z szynki i ogorka. Jajeczka w tej wersji są przepyszne, a na dodatek świetnie prezentują się na stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Skladniki:

  • 50 g szynki
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 5 jajek rozmiar MJ
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzan
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, od zagotowania nie dłużej jak 7-8 minut. Ostudzone obrac ze skorupek.
  2. Przekrawamy wzdłuż i wydrążamy żółtka.
  3. Żółtka przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  4. Szynkę kroimy w kosteczkę.
  5. Ogórki również kroimy w kostkę.
  6. Szynkę i ogórki przeklada y do miski z żółtkami. Dodajemy majonez chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
  7. Przygotowanym farszem nadziewamy bialka.
  8. Wierzch posypujemy y szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *