Jajka faszerowane to bardzo smaczna przekaska. Można ją przygotować w wielu wersjach. Ja proponuję farsz z szynki i ogorka. Jajeczka w tej wersji są przepyszne, a na dodatek świetnie prezentują się na stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Skladniki:
- 50 g szynki
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 5 jajek rozmiar MJ
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzan
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek lub rzeżucha do dekoracji.
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, od zagotowania nie dłużej jak 7-8 minut. Ostudzone obrac ze skorupek.
- Przekrawamy wzdłuż i wydrążamy żółtka.
- Żółtka przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
- Szynkę kroimy w kosteczkę.
- Ogórki również kroimy w kostkę.
- Szynkę i ogórki przeklada y do miski z żółtkami. Dodajemy majonez chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
- Przygotowanym farszem nadziewamy bialka.
- Wierzch posypujemy y szczypiorkiem lub rzeżuchą.