Serniczek – ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest biały ser. Dziś proponuję wam pyszny serniczek z przepisu mojej mamy. Smaczny na kruchym cieście z dodatkiem rodzynek i niesamowicie pyszną masą serową, która wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze się udaje, a goście proszą o przepis. Jeżeli nie macie pomysłu na serniczek to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.
Sernik z rodzynkami – składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła
- 1 cale jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście rodzynek
Sernik z rodzynkami: sposób wykonania:
- Kruche ciasto: mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło pokroić w kosteczkę. Do miski wsypac mąkę z proszkiem, masło, jajko cale i żółtko oraz cukier puder. Szybko wyrobić reką na jednolite ciasto. Rozwałkować na blaszce i ponakłuwać widelcem. Blaszka o wymiarach 33×33 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, wstawić blaszkę z kruchym ciastem i podpiec 10 minut.
- Ser, 5 żółtek, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wkladamy do wiekszej miski.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
- Zawartość miski miksujemy. Następnie pomału wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę.
- Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką.
- Przygotowaną masę serową wylewamy na kruche ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 45 minut.
