Menu Zamknij

Kostka Dakłas

kostka dakłas

Dziś proponuję was pyszne i zjawiskowe ciasto Dakłas. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem, kruchutką bezą i delikatnym kremem kajmakowo śmietanowym z orzeszkami i daktylami, który sam rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom to ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Proste, szybkie i smaczne. Świetnie sprawdzi się na różne rodzaju przyjęciach. Wypróbujcie koniecznie.

Składniki:

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • 4/5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 bardzo czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Beza z orzechami:

  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 białka jajek rozmiar L
  • 2 spore garście orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 lekko czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem Dacuoise:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g kajmaku
  • 750 g mascarpone
  • 80 g daktyli
  • 80 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • kakao do oprószenia ciasta

Ciasto Dakłas – sposób wykonania

Przygotowanie spodu do ciasta:

  1. Maslo kroimy w kosteczkę. W małym garnku zagotowujemy wodę, wkladamy pokrojone masło i je rozpuszczamy. Kolejno do garnuszka z masłem dodajemy kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby masa była gładka, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej.
  2. Zdejmujemy z palnika do ostudzenia ( na około 10 minut).Masa ma być w temperaturze pokojowej, ale nadal płynna.
  3. Ubijamy jajko na puszystą masę. Nastepnie do masy kakaowej dodajemy ubite jajko. Calosc delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
  4. Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy, az będzie jednolita konsystencja.
  5. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 22 cm x 33 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w temp 180 st. C. przez ok. 15 minut (do suchego patyczka, funkcja pieczenia : góra-dół). Po upieczeniu ostudzić.

Przygotować bezę:

  1. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawac cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści, a masa stanie się sztywna. Kolejno dodać skrobię ziemniaczaną i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ubitą pianę i porobić fale na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 st.C (funkcja pieczenia: góra-dół) przez ok. 30 minut, a potem zmniejszyć temp do 100 st.C i piec kolejne 35 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić bezę przez cały czas przygotowywania reszty składników.

Przygotowanie kremu:

  1. Schłodzoną śmietankę i mascarpone wrzucić do miski i ubić na wysokich obrotach na gęsty krem (nie miksować za długo, by nie przebić masy).
  2. Zmniejszyć obroty miksera i zacząć dodawać łyżka po łyżce kajmaku, cały czas miksując, ale tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i posiekane daktyle i wymieszać łyżką.

Złożenie ciasta w całość:

  1. Na kakaowy spód wyłożyć krem, wyrównać.
  2. Z bezy odkleić od spodu papier do pieczenia i delikatnie przełożyć bezę na spód ciasta z kremem. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by masa kremowa całkowicie stężała. Blachę należy szczelnie przykryć, by krem i beza nie pochłaniały zapachów z lodówki. Przed podaniem oprószyć ciasto gorzkim kakao. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *