Dziś proponuję was pyszne i zjawiskowe ciasto Dakłas. Jest to przepyszny przekładaniec z kakaowym biszkoptem, kruchutką bezą i delikatnym kremem kajmakowo śmietanowym z orzeszkami i daktylami, który sam rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom to ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Proste, szybkie i smaczne. Świetnie sprawdzi się na różne rodzaju przyjęciach. Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
Składniki na spód ciasta:
- 100 g masła
- 4/5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko rozmiar M
- 1/2 szklanki wody
- 1 bardzo czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Beza z orzechami:
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 4 białka jajek rozmiar L
- 2 spore garście orzechów włoskich, posiekanych
- 2 lekko czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem Dacuoise:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g kajmaku
- 750 g mascarpone
- 80 g daktyli
- 80 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
- kakao do oprószenia ciasta
Ciasto Dakłas – sposób wykonania
Przygotowanie spodu do ciasta:
- Maslo kroimy w kosteczkę. W małym garnku zagotowujemy wodę, wkladamy pokrojone masło i je rozpuszczamy. Kolejno do garnuszka z masłem dodajemy kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby masa była gładka, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej.
- Zdejmujemy z palnika do ostudzenia ( na około 10 minut).Masa ma być w temperaturze pokojowej, ale nadal płynna.
- Ubijamy jajko na puszystą masę. Nastepnie do masy kakaowej dodajemy ubite jajko. Calosc delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
- Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy, az będzie jednolita konsystencja.
- Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 22 cm x 33 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w temp 180 st. C. przez ok. 15 minut (do suchego patyczka, funkcja pieczenia : góra-dół). Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować bezę:
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawac cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści, a masa stanie się sztywna. Kolejno dodać skrobię ziemniaczaną i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ubitą pianę i porobić fale na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 st.C (funkcja pieczenia: góra-dół) przez ok. 30 minut, a potem zmniejszyć temp do 100 st.C i piec kolejne 35 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić bezę przez cały czas przygotowywania reszty składników.
Przygotowanie kremu:
- Schłodzoną śmietankę i mascarpone wrzucić do miski i ubić na wysokich obrotach na gęsty krem (nie miksować za długo, by nie przebić masy).
- Zmniejszyć obroty miksera i zacząć dodawać łyżka po łyżce kajmaku, cały czas miksując, ale tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i posiekane daktyle i wymieszać łyżką.
Złożenie ciasta w całość:
- Na kakaowy spód wyłożyć krem, wyrównać.
- Z bezy odkleić od spodu papier do pieczenia i delikatnie przełożyć bezę na spód ciasta z kremem. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by masa kremowa całkowicie stężała. Blachę należy szczelnie przykryć, by krem i beza nie pochłaniały zapachów z lodówki. Przed podaniem oprószyć ciasto gorzkim kakao. Smacznego.