Menu Zamknij

Młoda kapusta z koperkiem

Wypróbuj mój prosty przepis na bardzo smaczną i delikatną kapustę z koperkiem. Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia. Podawana na ciepło idealnie komponuje z daniem mięsnym jak i rybnym. Serdecznie polecam.

Młoda kapusta z koperkiem – składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 czubate łyżki masła
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 mocno czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Młoda kapusta z koperkiem – wykonanie:

  1. Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy na kawałki o szerokości 1 cm.
  2. Poszatkowaną przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
  3. Dodajemy masło, cukier, sól oraz pieprz. Znowu przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 7 minut. ( trzeba uważać, aby jemnie rozgotować)
  4. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym płomieniu około 2 minuty.
  5. Podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *