Menu Zamknij

Sernik z kokosową bezą

Uwielbiacie serniczki. Dobrze trafiliście. Mam dla was świetny, sprawdzony przepis na serniczek z kokosową bezą, delikatną masą serową i kruchutkim spodem. Jest taki leciutki, że sam rozpływa się w ustach. Naprawdę warto go upiec. Serniczek na pewno sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach domowych.

Sernik z kokosową bezą – składniki:

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 200g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 350g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • odrobina soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka ( temperatura pokojowa)
  • 1 jajko ( temperatura pokojowa)
  • 4 żółtka
  • 2 budynie kokosowe lub śmietankowe

SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 6 białek ( temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sernik z kokosową bezą – wykonanie:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem. Przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i odrobinę soli. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wodę. Nastepnie dość szybko zagniatamy ciasto i tworzymy kulę.
  2. Ciasto owijamy folią i przekładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25×35 cm. Wykladamy dno blaszki papierem do pieczenia. Na dno foremki ścieramy tarką ciasto i lekko je dociskamy.
  4. Podpiekamy ciasto w temp. 180 st. C około 15 minut do zarumienienia. Upieczone odstawiamy.
  5. Do miski przekładamy twaróg, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko,1 cale jajko i żółtka. Wszystko chwilę miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy przesiane przez sito budynie i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się składników.
  6. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy i w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 170 st. C ( do ścięcia wierzchu serniczka)
  7. W czasie kiedy sernik się piecze przygotowujemy bezę.
  8. Białka z odrobiną soli miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce, do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i wiórki. Delikatnie chwilę miksujemy.
  9. Bezę wylewamy na gorący sernik i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170.st. C. ( do zarumienienia)
  10. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku ( miedzy drzwiczki piekarnika wkladam grubą drewnianą łyżkę.)
  11. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *