Uwielbiacie serniczki. Dobrze trafiliście. Mam dla was świetny, sprawdzony przepis na serniczek z kokosową bezą, delikatną masą serową i kruchutkim spodem. Jest taki leciutki, że sam rozpływa się w ustach. Naprawdę warto go upiec. Serniczek na pewno sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach domowych.
Sernik z kokosową bezą – składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 200g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 350g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- odrobina soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka ( temperatura pokojowa)
- 1 jajko ( temperatura pokojowa)
- 4 żółtka
- 2 budynie kokosowe lub śmietankowe
SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 6 białek ( temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sernik z kokosową bezą – wykonanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem. Przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i odrobinę soli. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wodę. Nastepnie dość szybko zagniatamy ciasto i tworzymy kulę.
- Ciasto owijamy folią i przekładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25×35 cm. Wykladamy dno blaszki papierem do pieczenia. Na dno foremki ścieramy tarką ciasto i lekko je dociskamy.
- Podpiekamy ciasto w temp. 180 st. C około 15 minut do zarumienienia. Upieczone odstawiamy.
- Do miski przekładamy twaróg, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko,1 cale jajko i żółtka. Wszystko chwilę miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy przesiane przez sito budynie i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się składników.
- Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy i w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 170 st. C ( do ścięcia wierzchu serniczka)
- W czasie kiedy sernik się piecze przygotowujemy bezę.
- Białka z odrobiną soli miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce, do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i wiórki. Delikatnie chwilę miksujemy.
- Bezę wylewamy na gorący sernik i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170.st. C. ( do zarumienienia)
- Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku ( miedzy drzwiczki piekarnika wkladam grubą drewnianą łyżkę.)
- Smacznego