Menu Zamknij

Ciasto Pupa Pawiana

Ciasto Pupa Pawiana – o śmiesznej nazwie, które powiem szczerze zachwyciło moich domowników smakiem i wyglądem, a najbardziej moje wnusie, które uwielbiają ciepłe lody. Poznajcie mój sprawdzony przepis.

Ciasto Pupa Pawiana – składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 łyzek cukru drobnego do wypieków
  • 5 łyzek mąki pszennej tortowej(okolo 90 g)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nasączenie biszkoptu:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody

Składniki na piankę:

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego( 4 opakowania po 150 gram)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 150 ml wrzątku
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%

Składniki na galaretkę:

  • 3 galaretki pomaranczowe
  • 1350 ml wrzątku

Dodatkowe składniki:

  • 24 szt. małe ciepłe lody( kupione w Lidlu)

Ciasto Pupa Pawiana – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera dodajemy odrobinę soli i miksujemy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy kolejno łyżka po łyzce cukier.
  2. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno po 1 żółtku.
  3. Wyłączamy mikser. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i przesiewamy. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy calość do blaszki o wymiarach 23× 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C I pieczemy biszkopt około 20 – 25 minut ( z funkcją góra- dół bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka)
  5. Biszkopt wyciągnąć blachę i rzucamy ją wysokości 50 cm. Wyciagamy biszkopt z lachy i kładziemy go na kratkę.
  6. Wszystkie składniki na poncz łączymy. Nasączamy biszkopt.
  7. Następnie przygotowujemy piankę. 2 galaretki rozpuszczamy w 150 ml wody. Studzimy.
  8. Śmietankę kremówkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, aż do powstania gęstego kremu. Po tym czasie wlewamy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.
  9. Odcinamy od ciepłych lodow wafelkowe końce. Na ostudzony biszkopt wykładamy 24 ciepłych lodów ( bez wafelkowych konców.)
  10. Delikatnie wylewamy masę piankową na cieple lody. Chowamy do lodówki, aby masa stężała.
  11. Pozostałe 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy 1350 ml wrzątku. Pozostawiamy do ostudzenia. Nastepnie przekładamy do lodówki celem lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na stężałą piankę.
  12. Chowamy do lodówki by ciasto całkowicie stężało. ( Najlepiej na noc ). Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *