Ciasto Pupa Pawiana – o śmiesznej nazwie, które powiem szczerze zachwyciło moich domowników smakiem i wyglądem, a najbardziej moje wnusie, które uwielbiają ciepłe lody. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Ciasto Pupa Pawiana – składniki:
Składniki na biszkopt:
- 5 łyzek cukru drobnego do wypieków
- 5 łyzek mąki pszennej tortowej(okolo 90 g)
- 5 jajek rozmiar M
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nasączenie biszkoptu:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłej wody
Składniki na piankę:
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego( 4 opakowania po 150 gram)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 150 ml wrzątku
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
Składniki na galaretkę:
- 3 galaretki pomaranczowe
- 1350 ml wrzątku
Dodatkowe składniki:
- 24 szt. małe ciepłe lody( kupione w Lidlu)
Ciasto Pupa Pawiana – sposób wykonania:
- Przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera dodajemy odrobinę soli i miksujemy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy kolejno łyżka po łyzce cukier.
- Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno po 1 żółtku.
- Wyłączamy mikser. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i przesiewamy. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy calość do blaszki o wymiarach 23× 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C I pieczemy biszkopt około 20 – 25 minut ( z funkcją góra- dół bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka)
- Biszkopt wyciągnąć blachę i rzucamy ją wysokości 50 cm. Wyciagamy biszkopt z lachy i kładziemy go na kratkę.
- Wszystkie składniki na poncz łączymy. Nasączamy biszkopt.
- Następnie przygotowujemy piankę. 2 galaretki rozpuszczamy w 150 ml wody. Studzimy.
- Śmietankę kremówkę miksujemy z serkami homogenizowanymi, aż do powstania gęstego kremu. Po tym czasie wlewamy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.
- Odcinamy od ciepłych lodow wafelkowe końce. Na ostudzony biszkopt wykładamy 24 ciepłych lodów ( bez wafelkowych konców.)
- Delikatnie wylewamy masę piankową na cieple lody. Chowamy do lodówki, aby masa stężała.
- Pozostałe 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy 1350 ml wrzątku. Pozostawiamy do ostudzenia. Nastepnie przekładamy do lodówki celem lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na stężałą piankę.
- Chowamy do lodówki by ciasto całkowicie stężało. ( Najlepiej na noc ). Smacznego.