Menu Zamknij

Gołąbki z młodej kapusty

Poznaj super przepis na pyszne i soczyste gołąbki w sosie pomidorowym. Idealny wiosenny obiadek z delikatną młodą kapustą. Są tak pyszne, że moment i znikają. Zapraszam do wypróbowania.

Gołąbki z młodej kapusty – składniki.

  • 1 średnia młoda kapusta
  • 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki, szynki lub też karkówki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 woreczek ryżu surowego – (100 gram)

Składniki na sos do gołąbków:

  • około 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1,2 litra bulionu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • odrobiną ostrej papryki mielonej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 średnio czubate łyżki mąki pszennej + 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • koperek do oprószenia

Gołąbki z młodej kapusty – wykonanie:

  1. Z kapusty odrywamy pierwsze liście, które są brzydkie. Liśćmi tymi potem wyłożymy dno garnka.
  2. Następnie wycinamy głąb kapusty. Przekładamy kapustę do garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy kapustę 5 minut ( wyciętą stroną do dolu ) na średnim palniku. Przewracamy kapustę na drugą stronę i jeszcze gotujemy 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie odrywamy liście.
  3. Ryż gotujemy i odcedzamy.
  4. Cebulkę drobno siekamy.
  5. Mieso wraz z ryżem mieszamy w misce. Dodajemy cebulkę, majeranek, surowe jajko oraz sól pieprz czarny do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Na każdy liście nakładamy porcję mięsa i zwijamy jak krokiety.
  7. Przygotowujemy większy garnek. Na dnie wykładamy kilka liści, które na początku były odłożone.
  8. Nastepnie dość ciasno układamy gołąbki łączeniem do dołu. Gołąbki zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 25 – 30 minut.
  9. Przygotowujemy inny garnek i zlewamy do niego całą zawartość wywaru z gotowania gołąbków. Dodajemy do wywaru koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, bazylię, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
  10. Mąkę rozrabiamy z 100 ml zimnej wody tak, aby nie było grudek. Wlewamy do sosu i gotujemy 5 minut. Nastepnie dolewamy śmietankę.
  11. Powstałym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze około 3 minuty na małym płomieniu. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *