Poznaj super przepis na pyszne i soczyste gołąbki w sosie pomidorowym. Idealny wiosenny obiadek z delikatną młodą kapustą. Są tak pyszne, że moment i znikają. Zapraszam do wypróbowania.
Gołąbki z młodej kapusty – składniki.
- 1 średnia młoda kapusta
- 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki, szynki lub też karkówki)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 woreczek ryżu surowego – (100 gram)
Składniki na sos do gołąbków:
- około 300 ml przecieru pomidorowego
- 1,2 litra bulionu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- odrobiną ostrej papryki mielonej
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 średnio czubate łyżki mąki pszennej + 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- koperek do oprószenia
Gołąbki z młodej kapusty – wykonanie:
- Z kapusty odrywamy pierwsze liście, które są brzydkie. Liśćmi tymi potem wyłożymy dno garnka.
- Następnie wycinamy głąb kapusty. Przekładamy kapustę do garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy kapustę 5 minut ( wyciętą stroną do dolu ) na średnim palniku. Przewracamy kapustę na drugą stronę i jeszcze gotujemy 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie odrywamy liście.
- Ryż gotujemy i odcedzamy.
- Cebulkę drobno siekamy.
- Mieso wraz z ryżem mieszamy w misce. Dodajemy cebulkę, majeranek, surowe jajko oraz sól pieprz czarny do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
- Na każdy liście nakładamy porcję mięsa i zwijamy jak krokiety.
- Przygotowujemy większy garnek. Na dnie wykładamy kilka liści, które na początku były odłożone.
- Nastepnie dość ciasno układamy gołąbki łączeniem do dołu. Gołąbki zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 25 – 30 minut.
- Przygotowujemy inny garnek i zlewamy do niego całą zawartość wywaru z gotowania gołąbków. Dodajemy do wywaru koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, bazylię, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
- Mąkę rozrabiamy z 100 ml zimnej wody tak, aby nie było grudek. Wlewamy do sosu i gotujemy 5 minut. Nastepnie dolewamy śmietankę.
- Powstałym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze około 3 minuty na małym płomieniu. Smacznego.
