Dzìś proponuję Wam szybki obiadek dla całej rodzinki. Łazanki z młodą kapustą to tradycyny przepis mojej mamy. Danie proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania.
Łazanki z młodą kapustą – składniki:
- 1 mniejsza głowka młodej kapusty
- 200 g makaronu łazanki
- 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna
- około 200 g boczku wędzonego parzonego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki cukru do smaku
- 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pęczek koperku
- 1 i 1/5 szklanki wody lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
Łazanki z młodą kapustą – wykonanie:
- Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy.
- Obraną cebulę drobno szatkujemy.
- Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy na 4 części.
- Kapustę kroimy na ćwiartki. Usuwamy głąb. Następnie liście szatkujemy na mniejsze kawałki, ale nie wieksze niż 1 cm.
- Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem 300 ml ( może być rosół.
- Dodajemy trochę soli , pieprzu, cukru. Mieszamy. Gdy kapusta się zagotuje odkrywamy pokrywkę ( aby ulotnił się z kapusty nieprzyjemny zapach) i gotujemy tak około 2 minuty.
- Nastepnie gotujemy kapustę juz pod przykryciem około 10 minut do miękkości, co jakiś czas mieszajac. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
- Boczek kroimy w kostkę o boku około 0,5 cm. Smażymy na patelni na małym ogniu do zarumienienia.
- Do usmażonego boczku dokładamy pokrojoną cebulkę oraz kiełbasę. Smażymy do zarumienienia kiełbaski. Po tym czasie dodajemy masło, a gdy się roztopi wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy ,aż powstanie jasnobrązowa zasmażka. Następnie dodajemy 3 łyżki soku z gotowanej kapusty i znów mieszamy. Zawartosć całej patelni przekładamy do garnka z kapustą i zagotowujemy. Prószymy koperkiem i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy makaron. Smacznego.