Menu Zamknij

Łazanki z młodą kapustą

Dzìś proponuję Wam szybki obiadek dla całej rodzinki. Łazanki z młodą kapustą to tradycyny przepis mojej mamy. Danie proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania.

Łazanki z młodą kapustą – składniki:

  • 1 mniejsza głowka młodej kapusty
  • 200 g makaronu łazanki
  • 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna
  • około 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru do smaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • 1 i 1/5 szklanki wody lub bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Łazanki z młodą kapustą – wykonanie:

  1. Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy.
  2. Obraną cebulę drobno szatkujemy.
  3. Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy na 4 części.
  4. Kapustę kroimy na ćwiartki. Usuwamy głąb. Następnie liście szatkujemy na mniejsze kawałki, ale nie wieksze niż 1 cm.
  5. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem 300 ml ( może być rosół.
  6. Dodajemy trochę soli , pieprzu, cukru. Mieszamy. Gdy kapusta się zagotuje odkrywamy pokrywkę ( aby ulotnił się z kapusty nieprzyjemny zapach) i gotujemy tak około 2 minuty.
  7. Nastepnie gotujemy kapustę juz pod przykryciem około 10 minut do miękkości, co jakiś czas mieszajac. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
  8. Boczek kroimy w kostkę o boku około 0,5 cm. Smażymy na patelni na małym ogniu do zarumienienia.
  9. Do usmażonego boczku dokładamy pokrojoną cebulkę oraz kiełbasę. Smażymy do zarumienienia kiełbaski. Po tym czasie dodajemy masło, a gdy się roztopi wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy ,aż powstanie jasnobrązowa zasmażka. Następnie dodajemy 3 łyżki soku z gotowanej kapusty i znów mieszamy. Zawartosć całej patelni przekładamy do garnka z kapustą i zagotowujemy. Prószymy koperkiem i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy makaron. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *