Menu Zamknij

Bananowa chmurka

Najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto Bananowa chmurka. Kruchutki spód z dodatkiem bananów, owocowej galaretki, puszystej masy śmietanowej i bosko pysznej czekoladowej bezy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do mojego przepisu!

Bananowa chmurka – składniki:

Składniki na kruchy spód:

  • 150 gram mąki pszennej ( niewypelniona po brzegi szklanka)
  • pól kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 1 bardzo czubata łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na galaretkę z owocami:

  • 6 dużych bananów
  • 1 puszka ananasów ( 340 g owoców)
  • 3 cytrynowe galaretki
  • 4 szklanki wrzącej wody ( 1 litr)

Składniki na krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 średnio czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 ml gorącej wody

Składniki na bezę z czekoladą:

  • 3 białka z jajek rozmiar M ( temperatura pokojowa)
  • 150 gram cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 60 gram gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Bananowa chmurka – sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy bezę. Można ją upiec dzień szybciej aby się dobrze wysuszyła. W tym celu roztapiamy czekoladę i pozostawiamy ja płynną. Białka wraz ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy lyżka po lyżce cukier ubijając do czasu gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu dodajemy płynną czekoladę i mieszamy tylko 2 razy.
  2. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy kształt dna formy 23×33 cm.
  3. Arkusz umieszczamy na blaszce z wyposażenia piekarnika. Bezę rozkładamy równo po wyznaczonej powierzchni na papierze. Formę z beza umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temp. 140 st. C około 60 minut. Bezę pozostawić w 9uekarn8ku z uchylonymi drzwiczkami. ( najlepiej na całą noc)
  4. Przygotowujemy kruche spód. Wtym celu masło kroimy w kosteczkę dodajemy pozostałe składniki i dość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folia o przekladamy do lodówki na 30 minut.
  5. Blaszkę o wymiarach 23×33 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nastepnie wylepiamy ciastem. Ponownie wkładamy z blaszką do lodówkina 30 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy kruchy spód w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
  6. Przygotowujemy warstwę galaretkowa z ananasem i bananami. Ananasy odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Nastepnie wkladamy do lodówki by trochę steżała.
  7. Banany układamy na kruchym cieście a pomiędzy nimi wkladamy kawałki ananasa. Gdy galaretka trochę juz stężeje wylać ja na owoce. Przełożyć do lodówki celem całkowitego stężenia.
  8. Przygotowujemy krem. Śmietankę i serek mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy na najwyższych obrotach tylko do połączenia się składników. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzomy, ale powinna być płynną. Do żelatyny dodajemy topniowo żelatynę cały czas miksując. ( w taki sposób unikniemy grudek)
  9. Na kruchym cieście z owocami i galaretką rozprowadzamy krem i wyrównujemy. Na wierzchu kładziemy bezę i lekko dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *