Menu Zamknij

Najlepsze ogórki kanapkowe

Świetne ogórki kanapkowe na teraz i na zimę. Bardzo lubimy ogórki, dlatego robię je w różnych wersjach, ale te najbardziej mojej rodzince przypadły do gustu. Proste w wykonaniu i niedrogie, a smak ogórków kanapkowych cieszy cały rok. Idealne do obiadów, kanapek i sałatek. Wypróbujcie mój przepis.

Ogórki kanapkowe – składniki:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
ogórki kanapkowe w plasterkach

Ogórki kanapkowe – wykonanie:

  1. Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry ostrym nożem. Można użyć krajalnicy.
  2. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowujemy. Nastepnie dolewamy ocet i przykrywamy garnek. Gotujemy około 5 minut.
  3. Ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy przygotowana zalewą. Słoiki zakręcamy.
  4. Ogórki w słoikach przekladamy do garnka. Dno garnka wykladamy ściereczką. Zalewamy wodą i pasteryzujemy.
  5. Od zagotowania wody około 5-7 minut.
  6. Ogórki zmienia kolor z ciemnego na jasno zielony.
  7. Wykłdamy słoiki z wody i przykrywamy ścierką.

Zobacz również mój sprawdzony przepis na: ogórki konserwowe. To nasz rodzinny przepis, który zawsze się udaje, a ogóreczki wychodzą pyszne i chrupiące, czyli takie, jakie lubimy najbardziej.

ogórki kanapkowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *