Świetne ogórki kanapkowe na teraz i na zimę. Bardzo lubimy ogórki, dlatego robię je w różnych wersjach, ale te najbardziej mojej rodzince przypadły do gustu. Proste w wykonaniu i niedrogie, a smak ogórków kanapkowych cieszy cały rok. Idealne do obiadów, kanapek i sałatek. Wypróbujcie mój przepis.
Ogórki kanapkowe – składniki:
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości
- 1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego
- 2 szklanki wody
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego

Ogórki kanapkowe – wykonanie:
- Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry ostrym nożem. Można użyć krajalnicy.
- Wodę z cukrem i przyprawami zagotowujemy. Nastepnie dolewamy ocet i przykrywamy garnek. Gotujemy około 5 minut.
- Ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy przygotowana zalewą. Słoiki zakręcamy.
- Ogórki w słoikach przekladamy do garnka. Dno garnka wykladamy ściereczką. Zalewamy wodą i pasteryzujemy.
- Od zagotowania wody około 5-7 minut.
- Ogórki zmienia kolor z ciemnego na jasno zielony.
- Wykłdamy słoiki z wody i przykrywamy ścierką.
Zobacz również mój sprawdzony przepis na: ogórki konserwowe. To nasz rodzinny przepis, który zawsze się udaje, a ogóreczki wychodzą pyszne i chrupiące, czyli takie, jakie lubimy najbardziej.
