Poznaj idealny przepis na ogórki małosolne. Chrupiące i pyszne. Proste w wykonaniu. Te smaczne ogóreczki sprawdzą się jako przystawka do wielu dań, kanapek lub grilla. Zapraszam do przepisu.
Ogórki małosolne – składniki na 1 litrowy słoik:
- Okolo 500 gram ogórków gruntowych
- 1 litr wody przegotowanej
- 1 liść chrzanu
- 2- 3 duze ząbki czosnku
- Kilka gałązek kopru lub koperku ( im więcej tym lepszy aromat)
- 1 lekko czubata łyżka soli
Ogórki małosolne- sposób wykonania:
- Zagotowujemy 1 litr wody i dodajemy sól. Mieszamy, aby sól się dobrze rozpuściła. Studzimy. Woda może być letnia.
- Ogórki chrzan i koper myjemy. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i każdy ząbek trochę miażdżymy.
- Ogórki przekladamy do dużego słoika. Można użyć kamionki lub kilka słoiczków. Na dół słoiczka wkładamy kawałek chrzanu, część kopru i ząbek chrzanu. Ogórki wkładamy dość ciasno, lepiej w pozycji pionowej. Między ogórkami wciskamy resztę czosnku, chrzanu i kopru.
- Zalewamy całość przygotowaną wodą z solą. ( Ogórki powinny być przykryte. )
- Jeżeli robicie w sloiku to należy sloik przykryć wieczkiem lub gazą, aby był dostęp powietrza.
- Ogórki odstawiamy w miejsce, gdzie nie ma słońca. Za 2- 3 dni ogórki będą gotowe. Takie ogórki świetnie smakują do obiadu, kanapek lub do grilla.
- Im dłużej takie ogórki będą w sloiku, tym bardziej zaczną się kisić. Jeśli zaprawiamy wieksza ilość ogórków z myślą o zimie to należy dodać trochę więcej soli. Jeśli chcecie zrobić wiekszą ilość ogórków to należy sobie przemnożyć ilość składników.
- Na jeden litrowy słoik zużywam około pół litra wody z solą.