Menu Zamknij

Sernik Złota rosa

Zdecydowanie najlepszy sernik z rosą. Przepyszny, składający się z trzech warstw. Kruchutki spód, delikatna masa serową a do tego cudowna beza z szalejącymi kropelkami rosy, które tworzą się po ostygnięciu ciasta. Po prostu niebo w gębie! Taki serniczek sprawdzi się na różnego rodzaju spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Zapraszam do przepisu!

Sernik z rosą – składniki

Składniki na kruchy spód:

  • 125 gram masła
  • 2 szklanki mąki pszennej ( 300 g )
  • 1 paczka cukru waniliowego ( 16 g)
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( dobrej jakości)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka ( około750 ml )
  • pół szklanki oleju roślinnego

Składniki na bezową piankę:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białek
  • szczypta soli

Sernik z rosą – wykonanie:

  1. Masło i jajka powinny być schłodzone. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i dość szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy i schować do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotować blaszkę o wymiarach 22×33 cm. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki wylepić ciastem . Dno ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 200 st.C około 15 minut do zarumienienia. Ostudzić.
  3. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. 4 żółtka i 2 cale jajka bic na puszysta konsystencję. Białka odstawić na pozniejsza bezę. Zmniejszyć obrotu miksera i dodawać po łyżce twarogu cały czas miksując. Budynie wymieszać z mlekiem i stopniowo dodawać do masy twarogowej. Na koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.
  4. Masę wylać na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec sernik około 50 minut.
  5. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lyzka po łyzce cukier dalej ubijając. Wyjąć sernik i wyłożyć pianę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10- 15 minut do lekkiego zarumienienia w temp. 150 st. C. Po upieczeniu natychmiast wyjąć i postawić na kafelkach w kuchni. Po około godzinie pojawia się kropelki rosy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *