Zdecydowanie najlepszy sernik z rosą. Przepyszny, składający się z trzech warstw. Kruchutki spód, delikatna masa serową a do tego cudowna beza z szalejącymi kropelkami rosy, które tworzą się po ostygnięciu ciasta. Po prostu niebo w gębie! Taki serniczek sprawdzi się na różnego rodzaju spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Zapraszam do przepisu!
Sernik z rosą – składniki
Składniki na kruchy spód:
- 125 gram masła
- 2 szklanki mąki pszennej ( 300 g )
- 1 paczka cukru waniliowego ( 16 g)
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu 3 – krotnie mielonego ( dobrej jakości)
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka ( około750 ml )
- pół szklanki oleju roślinnego
Składniki na bezową piankę:
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 białek
- szczypta soli
Sernik z rosą – wykonanie:
- Masło i jajka powinny być schłodzone. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i dość szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy i schować do lodówki na 30 minut.
- Przygotować blaszkę o wymiarach 22×33 cm. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki wylepić ciastem . Dno ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 200 st.C około 15 minut do zarumienienia. Ostudzić.
- Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. 4 żółtka i 2 cale jajka bic na puszysta konsystencję. Białka odstawić na pozniejsza bezę. Zmniejszyć obrotu miksera i dodawać po łyżce twarogu cały czas miksując. Budynie wymieszać z mlekiem i stopniowo dodawać do masy twarogowej. Na koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.
- Masę wylać na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec sernik około 50 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lyzka po łyzce cukier dalej ubijając. Wyjąć sernik i wyłożyć pianę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 10- 15 minut do lekkiego zarumienienia w temp. 150 st. C. Po upieczeniu natychmiast wyjąć i postawić na kafelkach w kuchni. Po około godzinie pojawia się kropelki rosy. Smacznego.
