Dziś mam propozycję na idealne ciasto czekoladowo- kakaowe na rózne okazje jak i do popołudniowej kawy. Lekkie, puszyste i mocno wilgotne. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 3 jajka rozmiar M ( temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków ( około 220 g )
- 60 g gorzkiego kakao
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% ( temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 lekko czubate łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej (2 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 250 ml gorącej wody)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
Ciasto czekoladowo kakaowe – wykonanie:
- Formę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Można też użyć blaszki 24×24 cm.
- Mąkę pszenną wraz z gorzkim kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną łączymy. Wszystko razem przesiewamy przez sito.
- W innej misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier, gęstą śmietanę i ekstrakt wanilii. Całość wymieszać za pomoc rózgi kuchennej.
- Przygotowaną masę z jajkiem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy do połączenia się składników.
- Kawę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Tak rozpuszczoną kawę dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy rózgą kuchenną. ( trzepaczką)
- Przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C i pieczemy ciasto około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
- Przygotowujemy polewę. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i wrzucamy połamaną w kostkę gorzką i mleczną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu tylko do czasu, aż roztopią się czekolady. Należy uważać, aby nie przypalić.
- Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie przekładamy do lodówki około 30-60 minut. Smacznego.