Menu Zamknij

Ciasto czekoladowo – kakaowe na śmietanie

Dziś mam propozycję na idealne ciasto czekoladowo- kakaowe na rózne okazje jak i do popołudniowej kawy. Lekkie, puszyste i mocno wilgotne. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki tortowej
  • 3 jajka rozmiar M ( temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków ( około 220 g )
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 lekko czubate łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej (2 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 250 ml gorącej wody)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

Ciasto czekoladowo kakaowe – wykonanie:

  1. Formę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Można też użyć blaszki 24×24 cm.
  2. Mąkę pszenną wraz z gorzkim kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną łączymy. Wszystko razem przesiewamy przez sito.
  3. W innej misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier, gęstą śmietanę i ekstrakt wanilii. Całość wymieszać za pomoc rózgi kuchennej.
  4. Przygotowaną masę z jajkiem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Kawę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Tak rozpuszczoną kawę dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy rózgą kuchenną. ( trzepaczką)
  6. Przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C i pieczemy ciasto około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
  7. Przygotowujemy polewę. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i wrzucamy połamaną w kostkę gorzką i mleczną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu tylko do czasu, aż roztopią się czekolady. Należy uważać, aby nie przypalić.
  8. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie przekładamy do lodówki około 30-60 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *