Fasolka szparagowa po bretońsku to rewelacyjny przepis na szybki obiadek. Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto.
Fasolka po bretońsku – składniki:
- 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- 500 g kiełbasy np. śląskiej
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie cebule
- 700 ml passaty pomidorowej
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i mielony pieprz do smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku – wykonanie:
- Fasolkę myjemy i odcinamy oba końce. Następnie kroimy każdą fasolkę na 2 lub 3 kawałki. Pokrojoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda)
- Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę.
- Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
- Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie do boczku dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, aż zeszkli i zarumieni się cebula. Co jakiś czas mieszamy.
- Do ugotowanej fasolki z wodą przekładamy całą zawartość patelni i mieszamy.
- Dodajemy passatę pomidorową, ziele angielskie, liscie laurowe, cukier, majeranek, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy oraz pieprz i szczyptę soli do smaku. Mieszamy.
- Uchylamy pokrywkę i gotujemy calość około 20 minut. Nastepnie jeszcze 10 minut bez pokrywki.
- Fasolkę można też zagęścić trochę mąką.
- Podajemy na ciepło np. z pieczywem. Na talerzu z fasolką prószymy siekaną pietruszkę. Smacznego.
