Menu Zamknij

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku to rewelacyjny przepis na szybki obiadek. Prosta w wykonaniu a zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto.

Fasolka po bretońsku – składniki:

  • 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 250 g boczku wędzonego parzonego
  • 500 g kiełbasy np. śląskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i mielony pieprz do smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku – wykonanie:

  1. Fasolkę myjemy i odcinamy oba końce. Następnie kroimy każdą fasolkę na 2 lub 3 kawałki. Pokrojoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda)
  2. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
  3. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
  4. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
  5. Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie do boczku dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, aż zeszkli i zarumieni się cebula. Co jakiś czas mieszamy.
  6. Do ugotowanej fasolki z wodą przekładamy całą zawartość patelni i mieszamy.
  7. Dodajemy passatę pomidorową, ziele angielskie, liscie laurowe, cukier, majeranek, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy oraz pieprz i szczyptę soli do smaku. Mieszamy.
  8. Uchylamy pokrywkę i gotujemy calość około 20 minut. Nastepnie jeszcze 10 minut bez pokrywki.
  9. Fasolkę można też zagęścić trochę mąką.
  10. Podajemy na ciepło np. z pieczywem. Na talerzu z fasolką prószymy siekaną pietruszkę. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *