Zdecydowanie najlepsze kanapki z piekarnika. Proste, ale wyjątkowo smaczne. Wystarczy parę składników, by cieszyć się wyśmienitym smakiem. Idealnie sprawdzą się na bardzo szybką przekąskę lub pyszną kolację. Bez wątpienia zasmakują każdemu, kto uwielbia zapiekanki. Wypróbujcie sami.
Gorące kanapki z piekarnika – składniki:
- 6 kromek chleba
- 65 g ulubionej szynki
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 85 g sera żółtego
- 2 jajka rozmiar M
- 1 czubata łyżka majonezu
- 3 łyżki siekanego szczypiorku ( 1 łyżka do farszu + 2 łyżki do posypania wierzchu kanapek )
- sól i pieprz do smaku
Gorące kanapki z piekarnika – wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ser również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Ogórki bardzo drobno siekamy w kosteczkę.
- Przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. ( 2 łyżki szczypiorku pozostawiamy na potem do posypania upieczonych kanapek.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C ( z funkcją góra – dół, bez termoobiegu )
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na kromki chleba nakładamy porcję przygotowanego farszu. Kanapki zapiekamy około 10-12 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego.