Menu Zamknij

Papryka konserwowa

Poznaj mój przepis na konserwową paprykę domowej roboty. Papryka w połączeniu z idealną zalewą daje niesamowity smak. Jest wspaniałą przekąską do dań obiadowych, sałatek lub np. na imprezkę. Papryka z tego przepisu wychodzi nie za kwaśna, nie za słodka, po prostu idealna. Jeśli lubicie bardziej kwaśną, to można dodać więcej octu. Można też użyć papryki żółtej, zielonej lub pomarańczowej. Wypróbujcie sami.

Papryka konserwowa składniki:

Składniki na zalewę:

  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki wody ( 750 ml )
  • pół szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej ( do przetworów )

Przyprawy do słoika:

  • gorczyca biała ( pół łyżeczki do każdego słoika )
  • pieprz czarny ziarnisty ( 3 ziarna do każdego słoika )
  • ziele angielskie ( 3 ziarenka do każdego słoika )
  • liście laurowe ( 1 liść do słoika )
  • olej rzepakowy ( po 1 łyżce do każdego słoika, może też być oliwa z oliwek )

Dodatkowo:

  • 1 kg papryki ( 4 papryki średnie )
  • 1 cebula średnia

Papryka konserwowa – wykonanie:

  1. Z papryki usuwamy gniazda z nasionami. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroimy na 12 kawałków. ( po 3 kawałki do każdego słoiczka )
  3. Przepis jest na 4 słoiczki o objętości 500 ml.
  4. Na dno każdego słoika wkładamy 3 kawałeczki cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu czarnego, 1 liść laurowy i pół łyżeczki białej gorczycy.
  5. Następnie do każdego słoika wkładamy kawałki papryki.
  6. Przygotowujemy zalewę. W tym celu zagotowujemy wodę z solą , cukrem i octem.
  7. Lekko ostudzoną zalewą napełniamy każdy słoiczek, a na wierzchu dodajemy po 1 łyżce oleju.
  8. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
  9. Po ostudzeniu słoików stawiamy je w chłodniejsze miejsce. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *