Menu Zamknij

Sałatka szwedzka z ogórków

Niesamowicie pyszna sałatka szwedzka z ogórków na teraz i na zimę. Sprawdzony przepis, który dostałam od koleżanki. Jest idealny dzięki proporcji zalewy, a smakiem można się cieszyć cały rok. Sprawdza się do obiadu, kanapek jak również do dań typu fast food. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Sałatka szwedzka:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 400 g marchewki
  • 50 g soli gruboziarnistej

Składniki na zalewę:

  • 400 g cukru
  • 600 ml wody
  • 400 ml octu 10%

Dodatkowo przyprawy do każdego słoika:

  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy

Sałatka szwedzka – wykonanie:

  1. Ogórki myjemy. Kroimy w plasterki ( można z pomocą szatkownicy ). Marchewkę też kroimy w plasterki. Ogórki i marchew przekładamy do miski.
  2. Przygotowujemy solankę. W dwóch litrach wody rozpuszczamy 50 g soli. Przygotowaną solanką zalewamy ogórki. Zostawiamy tak na 2-3 godziny i co jakiś mieszamy.
  3. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku.
  4. Przygotowujemy suche słoiki ( ja miałam 6 słoików po 500ml.
  5. Do każdego słoika wkładamy po trochę marchwi oraz przyprawy, a dopiero wtedy ogórki.
  6. Składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do każdego słoika z ogórkami. Każdy słoik dobrze zakręcamy.
  7. Na dnie garnka wykładamy sciereczkę i układamy słoiki. Pasteryzować od momentu zagotowania wody około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i układamy do góry dnem. ( Gdy wyjmujemy słoiki nie należy łapać za nakrętki. ) Słoiki przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak, aż wystygną. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *