Niesamowicie pyszna sałatka szwedzka z ogórków na teraz i na zimę. Sprawdzony przepis, który dostałam od koleżanki. Jest idealny dzięki proporcji zalewy, a smakiem można się cieszyć cały rok. Sprawdza się do obiadu, kanapek jak również do dań typu fast food. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Sałatka szwedzka:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 400 g marchewki
- 50 g soli gruboziarnistej
Składniki na zalewę:
- 400 g cukru
- 600 ml wody
- 400 ml octu 10%
Dodatkowo przyprawy do każdego słoika:
- 3 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
Sałatka szwedzka – wykonanie:
- Ogórki myjemy. Kroimy w plasterki ( można z pomocą szatkownicy ). Marchewkę też kroimy w plasterki. Ogórki i marchew przekładamy do miski.
- Przygotowujemy solankę. W dwóch litrach wody rozpuszczamy 50 g soli. Przygotowaną solanką zalewamy ogórki. Zostawiamy tak na 2-3 godziny i co jakiś mieszamy.
- Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku.
- Przygotowujemy suche słoiki ( ja miałam 6 słoików po 500ml.
- Do każdego słoika wkładamy po trochę marchwi oraz przyprawy, a dopiero wtedy ogórki.
- Składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do każdego słoika z ogórkami. Każdy słoik dobrze zakręcamy.
- Na dnie garnka wykładamy sciereczkę i układamy słoiki. Pasteryzować od momentu zagotowania wody około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i układamy do góry dnem. ( Gdy wyjmujemy słoiki nie należy łapać za nakrętki. ) Słoiki przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak, aż wystygną. Smacznego.