Najlepszy przepis na sernik Izaura. Pyszny serniczek to połączenie ciemnego ciasta przypominającego murzynka z delikatną i bardzo puszystą masą serową. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a smakiem i wyglądem zaskakuje wszystkich gości. Wypróbujcie sami.
Sernik Izaura – składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 gram masła
- 220 gram mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 350 gram cukru ( 1,5 szklanki )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 125 ml ml mleka ( 1/2 szklanki )
- 30 gram kakao ( 3 płaskie łyżki )
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru (350 gram )
- 4 łyżki mąki pszennej (60 gram )
- 5 jajek
- 150 gram masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 gram masła
- 3 łyżki kakao
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Sernik Izaura – wykonanie:
- Przygotowujemy ciasto czekoladowe. W tym celu do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i cukier waniliowy. Stawiamy na mniejszy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Wystudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników.
- Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do powstania jednolitej gęstej konsystencji. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Ubite przelewamy do ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy.
- Przygotowujemy blaszkę o wym. 36×24 cm. i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę czekoladową wykładamy na blaszkę. Należy odłożyć 4 łyżki ciasta czekoladowego, ponieważ potem posmarujemy nim wierzch ciasta.
- Przygotowujemy masę serową. W tym celu miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy łyżka po łyżce masę serową. Po tym czasie dodajemy żółtka ,a na koniec mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się składników.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Masę serową przelewamy na masę kakaową i wyrównujemy. Na masę serową nakładamy masę kakaową. ( Te 4 łyżki ,które pozostawiliśmy na początku.)
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 1 godzinę ( z funkcją góra- dół )
- Po upieczeniu ciasta pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami tak około15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika.
- Na koniec przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Masło kroimy w kosteczkę i dodajemy do mleka, mieszamy. Ściągamy garnek z palnika i dodajemy przesiane kakao. Cały czas mieszamy trzepaczką do ubijania, by masa była gładka. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Na wierzchu można posypać wiórki kokosowe. Smacznego.