Menu Zamknij

Sernik Izaura

Najlepszy przepis na sernik Izaura. Pyszny serniczek to połączenie ciemnego ciasta przypominającego murzynka z delikatną i bardzo puszystą masą serową. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a smakiem i wyglądem zaskakuje wszystkich gości. Wypróbujcie sami.

Sernik Izaura – składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 gram masła
  • 220 gram mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 350 gram cukru ( 1,5 szklanki )
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 125 ml ml mleka ( 1/2 szklanki )
  • 30 gram kakao ( 3 płaskie łyżki )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1,5 szklanki cukru (350 gram )
  • 4 łyżki mąki pszennej (60 gram )
  • 5 jajek
  • 150 gram masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 gram masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Sernik Izaura – wykonanie:

  1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe. W tym celu do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i cukier waniliowy. Stawiamy na mniejszy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Wystudzoną masę przekładamy do miski, dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników.
  2. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do powstania jednolitej gęstej konsystencji. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Ubite przelewamy do ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy.
  3. Przygotowujemy blaszkę o wym. 36×24 cm. i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę czekoladową wykładamy na blaszkę. Należy odłożyć 4 łyżki ciasta czekoladowego, ponieważ potem posmarujemy nim wierzch ciasta.
  4. Przygotowujemy masę serową. W tym celu miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy łyżka po łyżce masę serową. Po tym czasie dodajemy żółtka ,a na koniec mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się składników.
  5. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  6. Masę serową przelewamy na masę kakaową i wyrównujemy. Na masę serową nakładamy masę kakaową. ( Te 4 łyżki ,które pozostawiliśmy na początku.)
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 1 godzinę ( z funkcją góra- dół )
  8. Po upieczeniu ciasta pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami tak około15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika.
  9. Na koniec przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Masło kroimy w kosteczkę i dodajemy do mleka, mieszamy. Ściągamy garnek z palnika i dodajemy przesiane kakao. Cały czas mieszamy trzepaczką do ubijania, by masa była gładka. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Na wierzchu można posypać wiórki kokosowe. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *