Dziś proponuję Wam najlepszy przepis na przepyszne drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką. Mówię szczerze, że z tego przepisu smakują cudownie. Zachwycają smakiem od pierwszego kęska. Fajnie puszyste i wilgotne. Do tego ta niezwykle smaczna maślana kruszonka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypróbujcie sami.
Drożdżowki ze śliwkami składniki:
- 30 g świeżych drożdży ( można też użyć 15 g suchych)
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 80 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE ŚLIWKOWE:
- 24 szt. śliwek węgierek
- 2 łyżeczki cynamonu.
- 100 g cukru
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 75 g mąki pszennej
- 60 g masła roztopionego
- 5 łyżek cukru
- 1 paczuszkę cukru waniliowego ( 16 g )
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Drożdżówki ze śliwkami – wykonanie:
- W garnuszku na małym płomieniu roztapiamy masło z mlekiem i cukrem. Roztopione masło z mlekiem i cukrem studzimy tak do 35st.C ( tak , aby nie było za gorące)
- Następnie kruszymy drożdże i dodajemy tylko 6 łyżek ostudzonego mleka z masłem i cukrem. Do tego dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę ze szczyptą soli, wbijamy jajka, przygotowany rozczyn i resztę mleka z masłem.
- Wszystko zagniatamy tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Następnie zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
- W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w dłoniach.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
- Następnie przygotowaną masę dzielimy na 12 równych bułeczek. Z ciasta tego wyjdzie nam 12 drożdżówek.
- Układamy bułeczki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i każdą śliwkę obsypujemy cukrem z cynamonem.
- Po tym czasie kulki ciasta spłaszczamy i w środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki. Do każdego wgłębienia drożdżówki wkładamy po 4 połówki śliwek obsypanych cukrem z cynamonem. Całość posypujemy kruszonką.
- Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st,C przez około 20- 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Przygotowujemy lukier. W tym celu wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Ostudzone drożdżówki lukrujemy. Smacznego.
