Menu Zamknij

Drożdżowki ze śliwkami i kruszonką

Dziś proponuję Wam najlepszy przepis na przepyszne drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką. Mówię szczerze, że z tego przepisu smakują cudownie. Zachwycają smakiem od pierwszego kęska. Fajnie puszyste i wilgotne. Do tego ta niezwykle smaczna maślana kruszonka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypróbujcie sami.

Drożdżowki ze śliwkami składniki:

  • 30 g świeżych drożdży ( można też użyć 15 g suchych)
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
  • 80 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE ŚLIWKOWE:

  • 24 szt. śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu.
  • 100 g cukru

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 75 g mąki pszennej
  • 60 g masła roztopionego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 paczuszkę cukru waniliowego ( 16 g )

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Drożdżówki ze śliwkami – wykonanie:

  1. W garnuszku na małym płomieniu roztapiamy masło z mlekiem i cukrem. Roztopione masło z mlekiem i cukrem studzimy tak do 35st.C ( tak , aby nie było za gorące)
  2. Następnie kruszymy drożdże i dodajemy tylko 6 łyżek ostudzonego mleka z masłem i cukrem. Do tego dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki.
  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę ze szczyptą soli, wbijamy jajka, przygotowany rozczyn i resztę mleka z masłem.
  5. Wszystko zagniatamy tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Następnie zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
  6. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w dłoniach.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
  8. Następnie przygotowaną masę dzielimy na 12 równych bułeczek. Z ciasta tego wyjdzie nam 12 drożdżówek.
  9. Układamy bułeczki w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miseczki i każdą śliwkę obsypujemy cukrem z cynamonem.
  10. Po tym czasie kulki ciasta spłaszczamy i w środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki. Do każdego wgłębienia drożdżówki wkładamy po 4 połówki śliwek obsypanych cukrem z cynamonem. Całość posypujemy kruszonką.
  11. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st,C przez około 20- 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  12. Przygotowujemy lukier. W tym celu wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Ostudzone drożdżówki lukrujemy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *