Pomidory w śmietanie to bardzo szybka przekąska. Często przygotowuję ją do obiadu, a także w ciągu dnia i na kolację. Świetnie też się sprawdzi jako sałatka do grilla. Najlepiej smakują pomidorki malinowe, które są bardziej słodkie. Jeżeli ktoś chce bardziej dietetycznie to proponuję jogurt grecki lub naturalny. Wypróbujcie sami.
Pomidory w śmietanie – składniki:
- 1 kg pomidorów
- 4-5 łyżek siekanego szczypiorku
- 1 mała cebulka
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 mała cebulka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Pomidory w śmietanie – wykonanie:
- Pomidorki kroimy w dość dużą kostkę. Cebulkę obieramy i drobno kroimy.
- Szczypiorek siekamy.
- Kwaśną śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy do smaku cukier, pieprz i sól.
- Pokrojone w kostkę pomidory i cebulkę przekładamy do większej miski. Dodajemy śmietanę wymieszaną z cukrem , solą i pieprzem. Mieszamy.
- Następnie dodajemy szczypiorek i również mieszamy.
- Podajemy do obiadku lub z samym pieczywem, a także do grilla. Smacznego.