Menu Zamknij

Pomidory w śmietanie

Pomidory w śmietanie to bardzo szybka przekąska. Często przygotowuję ją do obiadu, a także w ciągu dnia i na kolację. Świetnie też się sprawdzi jako sałatka do grilla. Najlepiej smakują pomidorki malinowe, które są bardziej słodkie. Jeżeli ktoś chce bardziej dietetycznie to proponuję jogurt grecki lub naturalny. Wypróbujcie sami.

Pomidory w śmietanie – składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 4-5 łyżek siekanego szczypiorku
  • 1 mała cebulka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mała cebulka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory w śmietanie – wykonanie:

  1. Pomidorki kroimy w dość dużą kostkę. Cebulkę obieramy i drobno kroimy.
  2. Szczypiorek siekamy.
  3. Kwaśną śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy do smaku cukier, pieprz i sól.
  4. Pokrojone w kostkę pomidory i cebulkę przekładamy do większej miski. Dodajemy śmietanę wymieszaną z cukrem , solą i pieprzem. Mieszamy.
  5. Następnie dodajemy szczypiorek i również mieszamy.
  6. Podajemy do obiadku lub z samym pieczywem, a także do grilla. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *