Menu Zamknij

Soczyste kotlety mielone

Dziś proponuję Wam sprawdzony przepis na idealne kotlety mielone z przepisu mojej mamy. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne. Cały sekret przepysznych kotlecików tkwi w odpowiednim przygotowaniu dobrej jakości mięsa. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Szczerze mówię, że na pewno zasmakują każdemu.

Soczyste kotlety mielone – składniki:

  • 500 g mielonego mięsa ( np. z łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej )
  • pół szklanki mleka (do namoczenia bułki )
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • połowa bułki kajzerki
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Soczyste kotlety mielone – wykonanie:

  1. Cebulkę obieramy i ścieramy na bardzo małych oczkach.
  2. Mleko podgrzewamy i moczymy w nim mleko około 15 minut. ( podczas moczenia rozdrobnić bułkę widelcem )
  3. Do miski przekładamy mięso, jajko, startą cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz namoczoną bułkę razem z mlekiem. ( mleko z bułką musi być ostudzone)
  4. Całość mieszamy a następnie wyrabiamy mięso rękoma. ( mięso wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przylegać do ręki oraz stanie się elastyczne i odpowiednio napowietrzone )
  5. Mięso wyrabiamy około 5 minut.
  6. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki lekko spłaszczone. Obtaczamy je w bułce tartej bułce.
  7. Przygotowujemy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz dość mocno, ale na średnim płomieniu. Po rozgrzaniu zmniejszamy płomień.
  8. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron.
  9. Pod koniec smażenia przykrywamy na około 2 minuty pokrywką, w celu poduszenia.
  10. Usmażone kotleciki układamy na ręczniczku. ( aby ociekły z tłuszczu )
  11. Podajemy z ziemniaczkami, frytkami oraz ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *