Wiśniowa kostka to proste, efektowne no i mega smaczne ciasto. Lekki biszkopt, wiśniowa warstwa i delikatny krem, a to wszystko pod herbatnikami i lśniącym, gładkim lukrem, który wzbogaca smak ciasta. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą komponują. Gwarantuję, że zrobiona Wiśniowa kostka raz wpisuje się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania.
Wiśniowa pokusa – składniki:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka ( temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobinka soli
MASA WISNIOWA:
- 1 galaretka wiśniowa
- 300 ml kompotu z wiśni
- 150 ml gorącej wody
- 350 g wiśni z kompotu
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
- 250g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 8 malutkich paczuszek jasnych herbatników (około 120 gram- ja kupiłam w Biedronce}
Wiśniowa pokusa – wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy w misie miksera na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno po 1 żółtku. Wyłączamy mikser.
- Mąkę wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej. Następnie delikatnie mieszamy szpatułką.
- Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę jajeczną do blaszki i pieczemy w temp. 170 st.C około 30-40 minut. (do tzw. suchego patyczka) Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.
- Następnie przygotowujemy masę wiśniową. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia i przekładamy do lodówki, aż zaczną tężeć. Na biszkopcie układamy wydrylowane wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Przekładamy blaszkę do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę, ale cały czas płynną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach, aby składniki się dobrze połączyły.
- Masę śmietanową przekładamy na stężałą galaretkę i na wierzchu układamy herbatniki.
- Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Równomiernie rozprowadzamy na ciasteczkach. Smacznego.