Menu Zamknij

Wiśniowa kostka

Wiśniowa kostka to proste, efektowne no i mega smaczne ciasto. Lekki biszkopt, wiśniowa warstwa i delikatny krem, a to wszystko pod herbatnikami i lśniącym, gładkim lukrem, który wzbogaca smak ciasta. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą komponują. Gwarantuję, że zrobiona Wiśniowa kostka raz wpisuje się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania.

Wiśniowa pokusa – składniki:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobinka soli

MASA WISNIOWA:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 300 ml kompotu z wiśni
  • 150 ml gorącej wody
  • 350 g wiśni z kompotu

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 250g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 8 malutkich paczuszek jasnych herbatników (około 120 gram- ja kupiłam w Biedronce}

Wiśniowa pokusa – wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy w misie miksera na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno po 1 żółtku. Wyłączamy mikser.
  2. Mąkę wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej. Następnie delikatnie mieszamy szpatułką.
  3. Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę jajeczną do blaszki i pieczemy w temp. 170 st.C około 30-40 minut. (do tzw. suchego patyczka) Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Następnie przygotowujemy masę wiśniową. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia i przekładamy do lodówki, aż zaczną tężeć. Na biszkopcie układamy wydrylowane wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Przekładamy blaszkę do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia.
  6. Schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę, ale cały czas płynną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach, aby składniki się dobrze połączyły.
  7. Masę śmietanową przekładamy na stężałą galaretkę i na wierzchu układamy herbatniki.
  8. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Równomiernie rozprowadzamy na ciasteczkach. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *