Poznajcie mój nowy przepis na cudowne babeczki kinder bueno. Są tak pyszne, że same rozpływają się w ustach. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie, bo naprawdę warto. Idealnie też wpasują się na imprezowy stół.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 250 g serka mascarpone
- 25 ml śmietanki kremówki
- 40 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1/2 łyżki koniaku ( można pominąć)
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Połamane batoniki kinder bueno
Polewa:
- 30 ml śmietanki kremówki
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny ny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i podgrzewamy na palniku. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
- W misie miksera ubijamy 2 jajka . Miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut. Następnie zmniejszamy obroty na małe i dodajemy skórkę z cytryny, serek mascarpone i koniak. ( koniak nie koniecznie)
- Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
- Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami.
- Masę wlewamy do foremek na 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180st. C i pieczemy około 20 minut. ( do tzw. suchego patyczka)
- Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremòwkę mocniej podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gorącą jeszcze polewamy babeczki. Na wierzch układamy po kostce batonika. Smacznego.