Menu Zamknij

Babeczki kinder bueno

Poznajcie mój nowy przepis na cudowne babeczki kinder bueno. Są tak pyszne, że same rozpływają się w ustach. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie, bo naprawdę warto. Idealnie też wpasują się na imprezowy stół.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 25 ml śmietanki kremówki
  • 40 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżki koniaku ( można pominąć)
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Połamane batoniki kinder bueno

Polewa:

  • 30 ml śmietanki kremówki
  • 50 g białej czekolady

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny ny być w temp. pokojowej. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i podgrzewamy na palniku. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
  2. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
  3. W misie miksera ubijamy 2 jajka . Miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut. Następnie zmniejszamy obroty na małe i dodajemy skórkę z cytryny, serek mascarpone i koniak. ( koniak nie koniecznie)
  4. Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
  5. Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami.
  6. Masę wlewamy do foremek na 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180st. C i pieczemy około 20 minut. ( do tzw. suchego patyczka)
  7. Przygotowujemy polewę. Śmietankę kremòwkę mocniej podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gorącą jeszcze polewamy babeczki. Na wierzch układamy po kostce batonika. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *