Menu Zamknij

Bruschetta z pesto z rukoli i mozzarellą

Super smaczne grzanki. Wiadomo, że imprezka nie obejdzie się bez przekąsek. Proponuję extra przepis na fajne, chrupiące grzanki. Idealne połączenie składników daje boski niepowtarzalny posmak. Zaserwujcie te smaczne grzanki gościom, a na pewno zrobią wrażenie.

Składniki:

  • 1 bagietka o długości ( kroimy lekko pod skosem na 9 kawałków}
  • 4-5 łyżeczek pesto z rukoli ( najlepiej takie domowe)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor malinowy lub śliwkowy
  • 7 czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej rukoli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Jedną bagietkę o dł. 30 cm kroimy pod skosem na 9 kawałków.
  2. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
  3. Mozzarellę y i kroimy na 9 kawałków.
  4. Pomidorki kroimy w półplasterki.
  5. Przygotowujemy też 9 9 listków świeżej rukoli.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200st.C z funkcją góra-dół ( bez termoobiegu)
  7. Na blaszce układamy 9 kawałków grzanek. Każdą smarujemy pesto. Następnie kładziemy po plasterku mozzarelli.
  8. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec grzanki 5 minut. ( mozzarella się rozpuści)
  9. Następnie podpieczone układamy na talerzu. Na każdy kawałek układamy po 1 listku rukoli, Na to nakładamy po kawałku pomidorka oraz kilka plasterków oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *