Super smaczne grzanki. Wiadomo, że imprezka nie obejdzie się bez przekąsek. Proponuję extra przepis na fajne, chrupiące grzanki. Idealne połączenie składników daje boski niepowtarzalny posmak. Zaserwujcie te smaczne grzanki gościom, a na pewno zrobią wrażenie.
Składniki:
- 1 bagietka o długości ( kroimy lekko pod skosem na 9 kawałków}
- 4-5 łyżeczek pesto z rukoli ( najlepiej takie domowe)
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor malinowy lub śliwkowy
- 7 czarnych oliwek
- kilka listków świeżej rukoli
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jedną bagietkę o dł. 30 cm kroimy pod skosem na 9 kawałków.
- Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
- Mozzarellę y i kroimy na 9 kawałków.
- Pomidorki kroimy w półplasterki.
- Przygotowujemy też 9 9 listków świeżej rukoli.
- Nagrzewamy piekarnik do 200st.C z funkcją góra-dół ( bez termoobiegu)
- Na blaszce układamy 9 kawałków grzanek. Każdą smarujemy pesto. Następnie kładziemy po plasterku mozzarelli.
- Włożyć blaszkę do piekarnika i piec grzanki 5 minut. ( mozzarella się rozpuści)
- Następnie podpieczone układamy na talerzu. Na każdy kawałek układamy po 1 listku rukoli, Na to nakładamy po kawałku pomidorka oraz kilka plasterków oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.