Chrupiące bułeczki zapiekane z jajkiem to niebanalna przekąska na ciepło. Sycąca i efektowna. Idealnie sprawdzi się na kolację, obiad a także różne spotkania z rodziną lub znajomymi.
Składniki:
- 5 podłużnych bułek
- 5 małych jajek
- 5 małych plasterków szynki
- 80 g żółtego sera
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/2 małej cebulki czerwonej
- 3 pomidorki koktajlowe
- 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu
- 1 lekko czubata łyżka majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Delikatnie odcinamy wierzch każdej bułki. Ze środka wybieramy miękki miąższ.
- Majonez łączymy z ketchupem i smarujemy dno każdej bułki.
- Ser ścieramy na tarce lub kroimy w paseczki. Posypujemy do środka każdej bułeczki.
- Następnie kładziemy po plasterku szynki.
- Paprykę kroimy w kosteczkę i posypujemy na szynkę. Cebulkę kroimy w piórka i również posypujemy .
- Na każdą bułeczkę delikatnie wbijamy po 1 jajku.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na bułeczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st.C około 18-23 minuty. ( Do czasu, aż jajka się zetną.
- Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.
