Menu Zamknij

Bułki zapiekane z jajkiem

Chrupiące bułeczki zapiekane z jajkiem to niebanalna przekąska na ciepło. Sycąca i efektowna. Idealnie sprawdzi się na kolację, obiad a także różne spotkania z rodziną lub znajomymi.

Składniki:

  • 5 podłużnych bułek
  • 5 małych jajek
  • 5 małych plasterków szynki
  • 80 g żółtego sera
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebulki czerwonej
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 lekko czubata łyżka majonezu
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Delikatnie odcinamy wierzch każdej bułki. Ze środka wybieramy miękki miąższ.
  2. Majonez łączymy z ketchupem i smarujemy dno każdej bułki.
  3. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w paseczki. Posypujemy do środka każdej bułeczki.
  4. Następnie kładziemy po plasterku szynki.
  5. Paprykę kroimy w kosteczkę i posypujemy na szynkę. Cebulkę kroimy w piórka i również posypujemy .
  6. Na każdą bułeczkę delikatnie wbijamy po 1 jajku.
  7. Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na bułeczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st.C około 18-23 minuty. ( Do czasu, aż jajka się zetną.
  9. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *