Menu Zamknij

Ciasteczka owsiane

Idealny przepis na szybkie i pyszne ciasteczka owsiane. Pyszne i chrupiące. Pokochacie je od pierwszego kęsa, po prostu pychotka. Można dodać też inne dodatki na ciasteczka np. rodzynki, orzechy itp. Te ciasteczka na pewno umilą popołudnie przy kawusi. Zapraszam do wypróbowania.

Ciasteczka owsiane składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 115 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru do wypieków ( jeśli nie mamy może być zwykły}
  • 2 niepełne szklanki płatków owsianych ( około 200 g ) ( miałam płatki górskie , ale błyskawiczne też są dobre)
  • 2/3 szklanki słonecznika łuskanego ( około90 g )
  • 1/3 szklanki sezamu ( około50 g )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka owsiane- wykonanie:

  1. Do większej miski wkładamy słonecznik, płatki owsiane, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i sól.
  2. W rondelku roztapiamy masło. Ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy do składników jeszcze 2 jaja. Następnie mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy ciasto dłońmi. Mieszamy ,aż powstanie jednolita konsystencja.
  3. Formujemy ciasteczka. W tym celu nabieramy na dłonie trochę ciasta ( tak trochę więcej niż wielkość orzecha włoskiego). Można moczyć trochę dłonie w wodzie, aby się nie lepiły. Kulkę spłaszczamy dłońmi i formujemy ciasteczka tak około1-1,5 cm grubości.
  4. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier do pieczenia. Układamy ciasteczka trochę w odstępach.
  5. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do180 st.C około 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. ( funkcja piekarnika bez termoobiegu). Ciasteczka po ostudzeniu stwardnieją. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *