Menu Zamknij

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dziś proponuję wam najlepszy przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto ze śliwkami zachwyca swoim niebanalnym smakiem od pierwszego kęska. Mięciutkie, wilgotne i pachnące. No i ta kruszonka, która wybierana jest z ciasta pierwsza. Po prostu pychotka!!

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 750 g śliwek ( węgierki lub inne – Przepołowione i wypestkowane)
  • 3 szklanki mąki pszennej typ (650) + dodatkowo 1 mocno czubata łyżka
  • pół szklanki cukru ( około110g)
  • 1 szklanka letniego mleka ( 250 ml)
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 1 jajko rozmiar M
  • 2 żółtka
  • 100 gram masła ( roztopionego)
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego ( lub świeżo starta skórka z połowy cytryny)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 gram masła
  • 80 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 120 gram cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od szykowania rozczynu. Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy do nich1 łyżkę cukru zwykłego, opakowanie cukru waniliowego, letnie mleko ( nie więcej niż 40 st. C) oraz 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Garnuszek z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplejsze miejsce na około 20-30 minut, aby wyrosło.
  2. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę. Do niej dodajemy rozczyn a także reszta składników ,które są wymienione na ciasto. Wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne. ( ja wyrabiam około 10 minut)
  3. Z ciasta uformować kulę. Przełożyć nią do miski oprószonej mąką. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć.
  4. W ty czasie zabieramy się za kruszonkę. Mieszamy mąkę ,cukier zwykły i cukier waniliowy. Dodajemy masło i razem wszystko łączymy.
  5. Blaszkę 40x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Na to poukładać połówki śliwek, tak aby rozcięta strona była u góry. Posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy na około 40-60 minut.
  6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C i pieczemy około40-45 minut ,aż kruszonka lekko się zarumieni. ( do tzw. suchego patyczka)
  7. Upieczony wyjmujemy i studzimy.
  8. W tym czasie zabieramy się za lukier. Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *