Szybki i słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje!! Pyszny biszkopt i piankowe delikatne wnętrze polane lśniącą czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia. Polewa jest pięknie błyszcząca i idealnie się kroi. Wypróbujcie sami.
Składniki:
SKLADNIKI NA BISZKOPT:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 9 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 150 ml zimnej, przegotowanej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- 3 płaskie łyżki żelatyny.
SKŁADNIKI NA BŁYSZCZĄCĄ POLEWĘ:
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 60 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki (30 ml ) gorącej wody
wp_ad_camp_2]
Wykonanie:
- Przygotowujemy biszkopt. składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od białek. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do sztywnej i lśniącej masy dodaję kolejno po 1 żółtku dalej ubijając.
- Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.
- Blaszkę o wym. 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 st.C i pieczemy biszkopt około 20-25 minut. ( do tzw. suchego patyczka)
- Przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu żelatynę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy do czasu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę na chwilę pozostawiamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy do niej masło i na małym płomieniu roztapiamy, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy cukier puder i kakao. Wszystko razem mieszamy zagotowujemy. Następnie ściągamy z palnika i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy, aby nie było grudek. Pozostawiamy do przestudzenia.
- Następnie przygotowujemy piankę. Żelatynę przekładamy do małej miseczki i namaczamy ją w 150 ml zimnej wody. Następnie miseczkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż żelatyna się rozpuści.
- Białka ubijamy na sztywno. Do białek dodajemy partiami cukier i sok z cytryny. Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze miksujemy.
- Na ostudzony biszkopt przekładamy masę piankową i wyrównujemy. Na masę piankową wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy. Gotowe wkładamy do lodówki ,aby masa stężała. Smacznego.

