Menu Zamknij

Domowe ptasie mleczko

Szybki i słodki poczęstunek na wyjątkowe okazje!! Pyszny biszkopt i piankowe delikatne wnętrze polane lśniącą czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia. Polewa jest pięknie błyszcząca i idealnie się kroi. Wypróbujcie sami.

Składniki:

SKLADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 9 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 3 płaskie łyżki żelatyny.

SKŁADNIKI NA BŁYSZCZĄCĄ POLEWĘ:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 60 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki (30 ml ) gorącej wody

wp_ad_camp_2]

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt. składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od białek. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do sztywnej i lśniącej masy dodaję kolejno po 1 żółtku dalej ubijając.
  2. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitych białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.
  3. Blaszkę o wym. 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 st.C i pieczemy biszkopt około 20-25 minut. ( do tzw. suchego patyczka)
  4. Przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu żelatynę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i mieszamy do czasu rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę na chwilę pozostawiamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy do niej masło i na małym płomieniu roztapiamy, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy cukier puder i kakao. Wszystko razem mieszamy zagotowujemy. Następnie ściągamy z palnika i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy, aby nie było grudek. Pozostawiamy do przestudzenia.
  5. Następnie przygotowujemy piankę. Żelatynę przekładamy do małej miseczki i namaczamy ją w 150 ml zimnej wody. Następnie miseczkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż żelatyna się rozpuści.
  6. Białka ubijamy na sztywno. Do białek dodajemy partiami cukier i sok z cytryny. Miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze miksujemy.
  7. Na ostudzony biszkopt przekładamy masę piankową i wyrównujemy. Na masę piankową wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy. Gotowe wkładamy do lodówki ,aby masa stężała. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *