Menu Zamknij

Kostka cappuccino

Rewelacyjne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kawową warstwą i bosko pyszną delikatną pianką. Efektowne no i mega smaczne. Cappuccino uwodzi podniebienie od pierwszego kęska, za każdym razem chce się więcej. Wypróbujcie sami!.

Kostka cappuccino składniki:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 30 gram gorzkiej czekolady
  • 60 gram masła
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 25 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 80 gram mąki pszennej (pół szklanki)
  • połowa płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ CAPPUCCINO:

  • 60 ml gorącej wody (1/4 szklanki )
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 9 łyżek cappuccino (około 75 g )
  • 2 czubate łyżki cukru pudru ( około50g)

SKŁADNIKI NA MASĘ SMIETANOWĄ:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru ( około50g )
  • 50 ml gorącej wody ( trochę mniej niż1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo około 40 g mlecznej czekolady do oprószenia ciasta

Kostka cappuccino – wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wykładamy, aby były w temperaturze pokojowej. Topimy masło w rondelku. Do masła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy ,aż się rozpuści. Trochę studzimy.
  2. Do innego garnuszka przekładamy gęstą kwaśną śmietanę, 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej i przesiane przez sitko kakao. Mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek, aby masa była gładka.
  3. W następnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
  4. Do misy miksera wbijamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy tak około 8 minut na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i dość puszysta.
  5. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i masę kawową z kwaśną śmietaną. Miksujemy na niższych obrotach. Do całości dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość , aby składniki się połączyły.
  6. Przygotowujemy blaszkę 23×33 cm. i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około25-30 minut w rozgrzanym piekarniku do 160.st.C ( do tzw. suchego patyczka). upieczone wyjmujemy.
  7. Przygotowujemy masę cappuccino. w tym celu 5 w 60 ml gorącej wody rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny. studzimy.
  8. Do misy miksera przekładamy cukier puder, 9 łyżek cappuccino i śmietankę kremówkę. Ubijamy na sztywno. Łączymy rozpuszczoną żelatynę, ale jeszcze płynną z masą cappuccino i miksujemy ,aby nie było grudek.
  9. Przygotowujemy masę śmietankową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W misie miksera ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy powoli ostudzoną żelatynę, ale jeszcze płynną i miksujemy, aby nie było grudek. Miksować do połączenia składników.

SKŁADANIE CIASTA:

  1. Biszkopt nasączamy kawą rozpuszczalną. Wykładamy na biszkopt masę cappuccino, a na nią masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Chłodzić ciasto parę godzin, aż masy stężeją. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *