Rewelacyjne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kawową warstwą i bosko pyszną delikatną pianką. Efektowne no i mega smaczne. Cappuccino uwodzi podniebienie od pierwszego kęska, za każdym razem chce się więcej. Wypróbujcie sami!.
Kostka cappuccino składniki:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 30 gram gorzkiej czekolady
- 60 gram masła
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 25 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 80 gram mąki pszennej (pół szklanki)
- połowa płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ CAPPUCCINO:
- 60 ml gorącej wody (1/4 szklanki )
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 9 łyżek cappuccino (około 75 g )
- 2 czubate łyżki cukru pudru ( około50g)
SKŁADNIKI NA MASĘ SMIETANOWĄ:
- 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżki cukru pudru ( około50g )
- 50 ml gorącej wody ( trochę mniej niż1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo około 40 g mlecznej czekolady do oprószenia ciasta
Kostka cappuccino – wykonanie:
- Wszystkie składniki wykładamy, aby były w temperaturze pokojowej. Topimy masło w rondelku. Do masła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy ,aż się rozpuści. Trochę studzimy.
- Do innego garnuszka przekładamy gęstą kwaśną śmietanę, 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej i przesiane przez sitko kakao. Mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek, aby masa była gładka.
- W następnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
- Do misy miksera wbijamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy tak około 8 minut na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i dość puszysta.
- Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i masę kawową z kwaśną śmietaną. Miksujemy na niższych obrotach. Do całości dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość , aby składniki się połączyły.
- Przygotowujemy blaszkę 23×33 cm. i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około25-30 minut w rozgrzanym piekarniku do 160.st.C ( do tzw. suchego patyczka). upieczone wyjmujemy.
- Przygotowujemy masę cappuccino. w tym celu 5 w 60 ml gorącej wody rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny. studzimy.
- Do misy miksera przekładamy cukier puder, 9 łyżek cappuccino i śmietankę kremówkę. Ubijamy na sztywno. Łączymy rozpuszczoną żelatynę, ale jeszcze płynną z masą cappuccino i miksujemy ,aby nie było grudek.
- Przygotowujemy masę śmietankową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W misie miksera ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy powoli ostudzoną żelatynę, ale jeszcze płynną i miksujemy, aby nie było grudek. Miksować do połączenia składników.
SKŁADANIE CIASTA:
- Biszkopt nasączamy kawą rozpuszczalną. Wykładamy na biszkopt masę cappuccino, a na nią masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Chłodzić ciasto parę godzin, aż masy stężeją. Smacznego.
