Makaron z wędzonym łososiem. Super pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiadek dla całej rodzinki. Lubimy w domku proste obiadki, dlatego od czasu do czasu przygotowuję taki makaron, który jest bardzo pożywny. Danie warte wypróbowania.
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 200 g makaronu tagliatelle ( może być inny)
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 kulka mozzarelli
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (180 ml)
Wykonanie:
- Makaron gotujemy. Odcedzamy. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy inne składniki. Cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę lub też drobniutko siekamy.
- Łososia kroimy w paseczki lub też w kostkę. Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach.
- Na większej patelni topimy masło. Smażymy cebulkę, do zeszklenia. Następnie dorzucamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy około pół minuty.
- Po tym czasie dorzucamy szpinak i trochę smażymy ,aż szpinak zwiędnie.
- Do patelni przekładamy odcedzony makaron. Następnie ser mozzarella, śmietankę kremówkę oraz pokrojonego łososia. Całość mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
- Zawartość patelni dusimy parę minut co chwilę mieszając. Część śmietanki powinna odparować. Według uznania można jeszcze dodać sól i pieprz.
- Można również danie skropić sokiem z cytryny.
- Na koniec dodajemy trochę szczypiorku. Smacznego.