Menu Zamknij

Makaron z wędzonym łososiem

Makaron z wędzonym łososiem. Super pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiadek dla całej rodzinki. Lubimy w domku proste obiadki, dlatego od czasu do czasu przygotowuję taki makaron, który jest bardzo pożywny. Danie warte wypróbowania.

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 200 g makaronu tagliatelle ( może być inny)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (180 ml)

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy. Odcedzamy. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy inne składniki. Cebulkę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę lub też drobniutko siekamy.
  2. Łososia kroimy w paseczki lub też w kostkę. Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach.
  3. Na większej patelni topimy masło. Smażymy cebulkę, do zeszklenia. Następnie dorzucamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy około pół minuty.
  4. Po tym czasie dorzucamy szpinak i trochę smażymy ,aż szpinak zwiędnie.
  5. Do patelni przekładamy odcedzony makaron. Następnie ser mozzarella, śmietankę kremówkę oraz pokrojonego łososia. Całość mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
  6. Zawartość patelni dusimy parę minut co chwilę mieszając. Część śmietanki powinna odparować. Według uznania można jeszcze dodać sól i pieprz.
  7. Można również danie skropić sokiem z cytryny.
  8. Na koniec dodajemy trochę szczypiorku. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *