Menu Zamknij

Rewelacyjna zupa meksykańska z kurczakiem

Zapraszam na super pyszną zupkę meksykańską z kurczakiem. To idealny pożywny obiadek dla całej rodzinki. Aromatyczna zupka w stylu meksykańskim zasmakuje każdemu. Pierwszy raz zupkę jadłam u córki, i choć ni jestem zbytnio fanką zup, to ta naprawdę mi zasmakowała. Została w moim menu na stałe. Wypróbujcie sami.

Zupa meksykańska z kurczakiem- składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorków krojonych z puszki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki mielonego kminu ( można pominąć)
  • natka pietruszki
  • parmezan do oprószenia zupy

Zupa meksykańska z kurczakiem-wykonanie:

  1. Filety z piersi kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Mąkę łączymy z kurkumą i chilli. Kawałki piersi obtaczamy w mieszance z mąką. Odkładamy.
  2. Następnie mięso obtaczamy w przyprawach: oregano, kmin, papryka słodka, sól i pieprz do smaku. Polewamy 1 łyżką oleju i wymieszać.
  3. Cebulę białą i czerwoną drobno kroimy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na patelni grzejemy olej i smażymy cebulkę do zeszklenia. Następnie dodajemy kawałki piersi i smażymy, aby nie było surowe. Dodajemy pomidory w puszce razem z zalewą oraz2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przykrywamy i dusimy na mniejszym płomieniu około 10 minut.
  5. Paprykę kroimy w kosteczkę.
  6. Całość z patelni przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy bulionem ( u mnie wywar z rosoły z dnia poprzedniego) i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty czosnek, łyżeczkę cukru. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy i również dodajemy do garnka.
  7. Przykrywamy garnek, ale troszkę uchylamy pokrywkę i od zagotowania gotujemy na mniejszym płomieniu około25 minut. Zupka powinna zgęstnieć. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, cukrem i chilli.
  8. Zupkę nalewamy do talerzy i dodajemy pietruszkę oraz posypujemy parmezan. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *