Zapraszam na super pyszną zupkę meksykańską z kurczakiem. To idealny pożywny obiadek dla całej rodzinki. Aromatyczna zupka w stylu meksykańskim zasmakuje każdemu. Pierwszy raz zupkę jadłam u córki, i choć ni jestem zbytnio fanką zup, to ta naprawdę mi zasmakowała. Została w moim menu na stałe. Wypróbujcie sami.
Zupa meksykańska z kurczakiem- składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 średnie papryki czerwone
- 1 puszka pomidorków krojonych z puszki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 średnia biała cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki mielonego kminu ( można pominąć)
- natka pietruszki
- parmezan do oprószenia zupy
Zupa meksykańska z kurczakiem-wykonanie:
- Filety z piersi kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Mąkę łączymy z kurkumą i chilli. Kawałki piersi obtaczamy w mieszance z mąką. Odkładamy.
- Następnie mięso obtaczamy w przyprawach: oregano, kmin, papryka słodka, sól i pieprz do smaku. Polewamy 1 łyżką oleju i wymieszać.
- Cebulę białą i czerwoną drobno kroimy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni grzejemy olej i smażymy cebulkę do zeszklenia. Następnie dodajemy kawałki piersi i smażymy, aby nie było surowe. Dodajemy pomidory w puszce razem z zalewą oraz2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przykrywamy i dusimy na mniejszym płomieniu około 10 minut.
- Paprykę kroimy w kosteczkę.
- Całość z patelni przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy bulionem ( u mnie wywar z rosoły z dnia poprzedniego) i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty czosnek, łyżeczkę cukru. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy i również dodajemy do garnka.
- Przykrywamy garnek, ale troszkę uchylamy pokrywkę i od zagotowania gotujemy na mniejszym płomieniu około25 minut. Zupka powinna zgęstnieć. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, cukrem i chilli.
- Zupkę nalewamy do talerzy i dodajemy pietruszkę oraz posypujemy parmezan. Smacznego.