Menu Zamknij

Soczyste żeberka w coli i miodzie

Żeberka w coli i miodzie. To mój najlepszy przepis na popisowe danie. Bardzo soczyste z delikatną słodką nutą. Idealnie przygotowana marynata daje pieczonym żeberkom boski niepowtarzalny smak, który zostaje na długo. Powiem szczerze ,że przepis jest wart wypróbowania.

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szklanki coli
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Żeberka myjemy i osuszamy. Mięso posypujemy 2 łyżeczkami papryki słodkiej i 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Posypujemy żeberka solą i pieprzem.
  2. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
  3. Mięso wstawiamy na około 3 godziny do lodówki.
  4. Następnie wyjmujemy mięso i zalewamy colą w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też miód i oliwę. Ponownie naczynie z mięsem przekładamy do lodówki na parę godzin.
  5. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 180st. C do miękkości . Tak długo , aż mięso będzie odchodziło od kości. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *