Żeberka w coli i miodzie. To mój najlepszy przepis na popisowe danie. Bardzo soczyste z delikatną słodką nutą. Idealnie przygotowana marynata daje pieczonym żeberkom boski niepowtarzalny smak, który zostaje na długo. Powiem szczerze ,że przepis jest wart wypróbowania.
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki coli
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Żeberka myjemy i osuszamy. Mięso posypujemy 2 łyżeczkami papryki słodkiej i 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Posypujemy żeberka solą i pieprzem.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek.
- Mięso wstawiamy na około 3 godziny do lodówki.
- Następnie wyjmujemy mięso i zalewamy colą w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też miód i oliwę. Ponownie naczynie z mięsem przekładamy do lodówki na parę godzin.
- Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 180st. C do miękkości . Tak długo , aż mięso będzie odchodziło od kości. Smacznego.