Niezawodny domowy zakwas z buraków wg. przepisu mojej babci. Nie wyobrażam sobie świąt bez tradycyjnego barszczu wigilijnego. Zawsze gotuję go na domowym zakwasie, bo jest zdrowy o wyrazistym smaku i mega aromatyczny. Zwiększa ilość czerwonych krwinek. Również jest niezawodny przy przeziębieniach oraz po leczeniu antybiotykami. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 6 liści laurowych
- 1/2 główki czosnku
- około 1,5 litra wody
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Buraczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy.
- Do kamionki wkładamy buraczki na przemian z czosnkiem i przyprawami. Całość zalewamy wodą. Wszystkie buraczki i przyprawy muszą być zakryte. Dlatego dociskamy buraki np. spodeczkiem. Gdy dobrze nie dociśniemy zakwas się popsuje.
- Woda może być ciepła, ponieważ przyśpiesza proces kwaszenia.
- Naczynie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką przytrzymując sznurkiem lub gumką. Tak przygotowany zakwas odkładamy na około 2-3 tygodnie. Najlepiej w chłodniejsze i ciemniejsze pomieszczenie.
- Po tym czasie przecedzamy przez gazę lub na sitku o malutkich oczkach.
- Przelewamy do słoiczków lub butelek i przechowujemy w lodówce.