Menu Zamknij

Domowy zakwas z buraków

Niezawodny domowy zakwas z buraków wg. przepisu mojej babci. Nie wyobrażam sobie świąt bez tradycyjnego barszczu wigilijnego. Zawsze gotuję go na domowym zakwasie, bo jest zdrowy o wyrazistym smaku i mega aromatyczny. Zwiększa ilość czerwonych krwinek. Również jest niezawodny przy przeziębieniach oraz po leczeniu antybiotykami. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 główki czosnku
  • około 1,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Buraczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy.
  3. Do kamionki wkładamy buraczki na przemian z czosnkiem i przyprawami. Całość zalewamy wodą. Wszystkie buraczki i przyprawy muszą być zakryte. Dlatego dociskamy buraki np. spodeczkiem. Gdy dobrze nie dociśniemy zakwas się popsuje.
  4. Woda może być ciepła, ponieważ przyśpiesza proces kwaszenia.
  5. Naczynie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką przytrzymując sznurkiem lub gumką. Tak przygotowany zakwas odkładamy na około 2-3 tygodnie. Najlepiej w chłodniejsze i ciemniejsze pomieszczenie.
  6. Po tym czasie przecedzamy przez gazę lub na sitku o malutkich oczkach.
  7. Przelewamy do słoiczków lub butelek i przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *