Menu Zamknij

Malinowa chmurka na biszkopcie

Idealny i sprawdzony przepis na ciasto Malinowa Chmurka! Puszysty biszkopt z delikatną malinową masą, kremem mascarpone a na wierzchu słodka chrupiąca beza. Ciasto jest tak pyszne, że wszystkich uwodzi swym wyjątkowym posmakiem. Wypróbujcie sami.

Malinowa chmurka składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 500 g świeżych malin lub 600 g mrożonych
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 3 galaretki malinowe

Składniki na krem z mascarpone:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych
  • szczypta soli

Malinowa chmurka – wykonanie:

  1. Przygotowujemy biszkopt. w tym celu białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaski o wym. 20x30cm. Pieczemy w temperaturze 160st.C około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wykładamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowujemy bezę. Do misy miksera wbijamy 5 białek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie na średnich obrotach wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do jednolitej konsystencji.
  3. Na papierze do pieczenia odrysować formę blaszki 20x30cm.i rozsmarować pianę na wierzch posypać migdały. Piec bezę w temp. 140 st.C przez około 60 minut. Pozostawić bezę w uchylonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wysuszenia.
  4. Przygotowujemy warstwę galaretki z malinami. 3 opakowania galaretek rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonych, lecz jeszcze płynnych galaretek dorzucamy maliny. Wkładamy do lodówki, aby lekko galaretki stężały. Na biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i wkładamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy ,aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy ,aż się rozpuści. następnie z pomocą łyżki dodajemy serek mascarpone. Mieszamy ,aż powstanie jednolita konsystencja. W 50 ml wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Studzimy ją ,ale tak , aby była cały czas płynna. Wlewamy ostudzoną żelatynę. Całość mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Na biszkopcie z galaretką wykładamy krem maskarpone. Na krem wykładamy bezę i lekko dociskamy. Ciasto jeszcze umieszczamy w lodówce, celem całkowitego zagęszczenia.

\

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *