Menu Zamknij

Ryba po grecku.

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Poznaj najlepszy sprawdzony przepis na rybę po grecku. Rybkę można podawać zarówno na ciepło jak również zimno. Moja rodzina uwielbia obie wersje. Pieczone kawałki rybki pod warzywną pierzynką to prawdziwy raj dla podniebienia. Rybka nie jest tylko daniem świątecznym, można ją przygotować na różne okazje, a także np. na zdrowy i pyszny obiadek. Przepis warty wypróbowania.

Ryba po grecku – składniki:

  • 1 kg filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..)
  • około 7 dużych marchewek
  • 3 korzenie pietruszki
  • mniejszy kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 duże cebule
  • mąka do panierowania ryby
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • około 5 jajek do panierki
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 średnie cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki + trochę do oprószenia ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby

Ryba po grecku – wykonanie:

  1. Marchew, pietruszkę i mały seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę i por. Następnie przekładamy starte warzywa. Dolewamy 3 szklanki wody, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz cukier.
  2. Przekładamy wszystko do garnka. przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut, aż zmiękną warzywa. Pod koniec duszenia odkrywamy garnek, aby woda nieco odparowała.
  3. Następnie dodajemy sok z cytryny, paprykę słodką, 2 łyżki oleju i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy. prószymy mąką i jeszcze gotujemy około 5 minut.
  4. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręczniczkiem. Kropimy cytryną i na jakiś czas odstawiamy. Po czasie posypujemy rybę papryką słodką, solą i pieprzem do smaku.
  5. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotawy kolor.
  6. Farsz i rybę chowamy do lodówki. Po paru godzinach smakujemy farsz i ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami, cytryną i cukrem.
  7. W naczyniu układamy farsz, na to rybę. Znowu farsz i rybę i na koniec znowu farsz. Rybę można zdobić np. pietruszką. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *