Shoarma z kurczaka – zróbcie ją sami. Dzielę się z Wami przepisem na to pyszne danie, które jest jednym z moich ulubionych. Soczyste, aromatyczne kawałki z piersi kurczaka marynowane w orientalnych przyprawach. Podawane z frytkami i przepyszną sałatką to prawdziwy raj dla podniebienia.
Shoarma z kurczaka-składniki:
- około 800 g mięsa z kurczaka
- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu ( kmin rzymski)
- 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 5 łyżek oleju
- sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 200 g naturalnego jogurtu gęstego
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina soli
SKŁADNIKI DODATKOWE:
- Sałata lodowa lub kapusta pekińska
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- frytki
- natka pietruszki
Shoarma z kurczaka-wykonanie:
- Mięso kroimy w kostkę lub średniej grubości paseczki. Przygotowujemy miskę, do której przekładamy przyprawy i olej. Dokładnie mieszamy, aby dobrze obtoczyć mięsko.
- Zamarynowane wkładamy do lodówki na parę godzin.
- Po tym czasie wykładamy z lodówki.
- Suchą patelnię dość mocno rozgrzewamy i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.
- Smażymy około 2-3 minuty na większym płomieniu. Przewracamy mięso i jeszcze smażymy kilka minut, aby zarumieniło się z każdej strony.( Nie smażymy zbyt długo, aby mięso się zbyt nie wysuszyło.)
- Przygotowujemy sos. Do miseczki przelewamy jogurt, śmietanę kwaśną, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
- Smażymy domowe frytki.
- Przygotowujemy ulubioną surówkę. Sałatę lub kapustę szarpiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka.
- Mięso przekładamy na talerze, układamy porcję surówki. Na koniec polewamy sosem. Smacznego.
