Menu Zamknij

Śledzie wiejskie z koperkiem

Przepyszne śledzie wiejskie. Przygotowane wg. rodzinnej tradycji. Stanowią świetną przekąskę dla smakoszy ryb i nie tylko. Smaczne i aromatyczne. U mnie w domu uwielbiamy śledzie w każdej wersji, ale te szczególnie przypadły nam do gustu, dlatego przygotowuję je nie tylko na święta, ale także przez cały rok. Warte wypróbowania.

Śledzie wiejskie z koperkiem – składniki:

  • 1 kg solonych filetów z matiasa
  • pęczek siekanego koperku
  • 4 większe cebule
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek octu
  • olej rzepakowy

Śledzie wiejskie z koperkiem – wykonanie:

  1. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do pojemnika i zalewamy zimną wodą. Moczymy śledzie z nadmiaru soli. Aby przyśpieszyć należy co jakiś czas zmieniać wodę. Co jakiś czas smakujemy rybę, czy taka słoność odpowiada.
  2. Następnie suszymy śledzie ręczniczkiem kuchennym. Podwójne filety dzielimy na pojedyncze. Filety można pokroić, ale ja zostawiam całe.
  3. Następnie polewamy octem i sokiem z cytryny. Cebulkę kroimy w piórka.
  4. W dwóch słoiczkach układamy śledzie na przemian z cebulką.
  5. Następnie wkładamy do każdego słoika po jednym listku laurowym, po dwa ziarenka ziela angielskiego i po dwa ziarenka pieprzu.
  6. Posypujemy pieprzem i dodajemy koperek. Do każdego słoiczka dodaję po trzy łyżki octu. Na koniec polewamy olejem, aby wszystkie składniki były pokryte.
  7. Słoiki z zawartością zakręcamy i wstawiamy do lodówki na około 2 doby, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *