Przepyszne śledzie wiejskie. Przygotowane wg. rodzinnej tradycji. Stanowią świetną przekąskę dla smakoszy ryb i nie tylko. Smaczne i aromatyczne. U mnie w domu uwielbiamy śledzie w każdej wersji, ale te szczególnie przypadły nam do gustu, dlatego przygotowuję je nie tylko na święta, ale także przez cały rok. Warte wypróbowania.
Śledzie wiejskie z koperkiem – składniki:
- 1 kg solonych filetów z matiasa
- pęczek siekanego koperku
- 4 większe cebule
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek octu
- olej rzepakowy
Śledzie wiejskie z koperkiem – wykonanie:
- Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do pojemnika i zalewamy zimną wodą. Moczymy śledzie z nadmiaru soli. Aby przyśpieszyć należy co jakiś czas zmieniać wodę. Co jakiś czas smakujemy rybę, czy taka słoność odpowiada.
- Następnie suszymy śledzie ręczniczkiem kuchennym. Podwójne filety dzielimy na pojedyncze. Filety można pokroić, ale ja zostawiam całe.
- Następnie polewamy octem i sokiem z cytryny. Cebulkę kroimy w piórka.
- W dwóch słoiczkach układamy śledzie na przemian z cebulką.
- Następnie wkładamy do każdego słoika po jednym listku laurowym, po dwa ziarenka ziela angielskiego i po dwa ziarenka pieprzu.
- Posypujemy pieprzem i dodajemy koperek. Do każdego słoiczka dodaję po trzy łyżki octu. Na koniec polewamy olejem, aby wszystkie składniki były pokryte.
- Słoiki z zawartością zakręcamy i wstawiamy do lodówki na około 2 doby, aby smaki się przegryzły. Smacznego.