Najlepszy przepis na kruche i soczyste zrazy wołowe. Przygotowane wg. rodzinnej tradycji. Smaczny obiadek na bogato dla całej rodzinki. Zraziki w pysznym aromatycznym sosie a w środku pyszne dodatki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- około 600 g wołowiny ( 4 plastry)
- 1 średni ogórek kiszony
- 100 g boczku parzonego lub surowego wg. uznania
- 1 cebula do nadzienia
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 średnie cebule do sosu
- mąka pszenna do obtoczenia zrazów
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz i słodka papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 750 ml bulionu ( u mnie z rosołu, może też być woda
- 1 czubata łyżka mąki pszennej +trochę wody do zagęszczenia sosu
Zrazy wołowe – sposób wykonania:
- Każdy plaster mięsa wołowego włożyć w woreczek i cienko rozbić. unikniemy rozpryskiwania się mięsa. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku.
- Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą.
- Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
- Boczek również kroimy na mniejsze kawałki.
- Ogórka kiszonego kroimy na 4 kawałki.
- Na każdy kawałek mięsa układamy po kawałku cebuli, boczku i ogórka.
- Boki mięsa zwijamy do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulon. Każdy rulon można zwinąć nitką lub wykałaczką.
- Zrazy obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy każdy na większym płomieniu do zarumienienia. Następnie przekładamy do brytfanny.
- Dwie cebule kroimy w drobniejszą kostkę i smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy mięso. Smażymy, aż cebulka się zarumieni. Następnie do patelni wlewamy bulion. Zawartość patelni mieszamy.
- Całą zawartość patelni przelewamy do brytfanny ze zrazami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Mieszamy.
- Gotujemy mięso pod pokrywką około 2-2,5 godziny na mniejszym płomieniu. Mięso powinno już być kruche. Jeśli nie to można trochę wydłużyć czas gotowania. Przed końcem gotowania doprawiamy sos solą i pieprzem.
- Na koniec zagęszczamy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w 50 ml wody, aby nie było grudek. Dodajemy do sosu, mieszamy i ponownie gotujemy, aż sos zgęstnieje. Smacznego.
Polecam Wam również przepis na kluski śląskie. Stanowią one super dodatek do tego obiadu.