Menu Zamknij

Zrazy wołowe

zrazy wołowe

Najlepszy przepis na kruche i soczyste zrazy wołowe. Przygotowane wg. rodzinnej tradycji. Smaczny obiadek na bogato dla całej rodzinki. Zraziki w pysznym aromatycznym sosie a w środku pyszne dodatki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • około 600 g wołowiny ( 4 plastry)
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 100 g boczku parzonego lub surowego wg. uznania
  • 1 cebula do nadzienia
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 średnie cebule do sosu
  • mąka pszenna do obtoczenia zrazów
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz i słodka papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 750 ml bulionu ( u mnie z rosołu, może też być woda
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej +trochę wody do zagęszczenia sosu

Zrazy wołowe – sposób wykonania:

  1. Każdy plaster mięsa wołowego włożyć w woreczek i cienko rozbić. unikniemy rozpryskiwania się mięsa. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką do smaku.
  2. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
  4. Boczek również kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Ogórka kiszonego kroimy na 4 kawałki.
  6. Na każdy kawałek mięsa układamy po kawałku cebuli, boczku i ogórka.
  7. Boki mięsa zwijamy do środka, a następnie zwinąć w ciasny rulon. Każdy rulon można zwinąć nitką lub wykałaczką.
  8. Zrazy obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy każdy na większym płomieniu do zarumienienia. Następnie przekładamy do brytfanny.
  9. Dwie cebule kroimy w drobniejszą kostkę i smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy mięso. Smażymy, aż cebulka się zarumieni. Następnie do patelni wlewamy bulion. Zawartość patelni mieszamy.
  10. Całą zawartość patelni przelewamy do brytfanny ze zrazami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Mieszamy.
  11. Gotujemy mięso pod pokrywką około 2-2,5 godziny na mniejszym płomieniu. Mięso powinno już być kruche. Jeśli nie to można trochę wydłużyć czas gotowania. Przed końcem gotowania doprawiamy sos solą i pieprzem.
  12. Na koniec zagęszczamy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w 50 ml wody, aby nie było grudek. Dodajemy do sosu, mieszamy i ponownie gotujemy, aż sos zgęstnieje. Smacznego.

Polecam Wam również przepis na kluski śląskie. Stanowią one super dodatek do tego obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *