Menu Zamknij

Budyniowiec z brzoskwiniami

Budyniowiec z brzoskwiniami to przepyszne i proste ciasto w przygotowaniu. Brzoskwinie w połączeniu z delikatną masą budyniową i pianką idealnie łączy się z niepowtarzalnym smakiem. Budyniowiec to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdej uroczystości. Oczywiście brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.

Budyniowiec z brzoskwiniami- składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową z brzoskwiniami:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie ( 820 g cała puszka, a pod odsączeniu około 480 brzoskwiń
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru

Składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek, które odłożyliśmy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki oleju rzepakowego

Budyniowiec z brzoskwiniami – wykonanie:

  1. Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło siekamy w kosteczkę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy również resztę składników .i dość szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie każdą część zawijamy w woreczek i wkładamy na około 30 minuty do zamrażalnika. Białka odkładamy.
  2. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i na chwilę odkładamy. Syrop z brzoskwiń zostawiamy.
  3. Przygotowujemy budyń. W tym celu do syropu z brzoskwiń dolewamy wodę, tak aby było 700 ml.
  4. Około 500 ml syropu wlewamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z cytryny i łyżkę cukru. Na palniku zagotowujemy.
  5. Resztę syropu tzn. 200ml wlewamy do mniejszego naczynia i dodać proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Następnie kładziemy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz dodajemy do tego przygotowaną mieszankę z cytryną. ( to ta mieszanka , która ma 500ml)
  6. Ponownie całość zagotowujemy przez cały czas mieszając np. rózgą kuchenną. Gotować około 1 minuty, aż zgęstnieje. Należy uważać, aby nie było grudek. Całość odstawiamy do zgęstnienia.
  7. Blaszkę o wym. 23x33cm.wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy z zamrażalnika jedną część ciasta i ścieramy na blaszkę. Ciasto powinno by starte na dużych oczkach. Ciasto lekko dociskamy do blaszki. Nagrzewamy piekarnik i podpiekamy ciasto około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Następnie na ciasto układamy pocięte brzoskwinie. Na brzoskwinie nakładamy przygotowany budyń.
  9. Po tym czasie przygotowujemy piankę brzoskwiniową. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy się cukier podczas ubijania rozpuści to dodajemy budyń w proszku. Na koniec powoli wlewamy olej. Chwile miksujemy, aby składniki się połączyły. Po tym czasie wylewamy piankę na budyń.
  10. Na sam wierzch ścieramy drygą połowę ciasta z zamrażalnika i posypujemy ciasto.
  11. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 st. C około 40-45 minut. ( w piekarniku funkcja góra – dół.( ale bez termoobiegu). Czekamy, aż góra ciasta się zarumieni. Następnie wyciągamy i studzimy.
  12. Ciasto przykrywamy foli i wkładamy do lodówki, aby masy stężały.
  13. Po wyciągnięciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *