Budyniowiec z brzoskwiniami to przepyszne i proste ciasto w przygotowaniu. Brzoskwinie w połączeniu z delikatną masą budyniową i pianką idealnie łączy się z niepowtarzalnym smakiem. Budyniowiec to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdej uroczystości. Oczywiście brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.
Budyniowiec z brzoskwiniami- składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową z brzoskwiniami:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie ( 820 g cała puszka, a pod odsączeniu około 480 brzoskwiń
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka cukru
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek, które odłożyliśmy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki oleju rzepakowego
Budyniowiec z brzoskwiniami – wykonanie:
- Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło siekamy w kosteczkę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy również resztę składników .i dość szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie każdą część zawijamy w woreczek i wkładamy na około 30 minuty do zamrażalnika. Białka odkładamy.
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i na chwilę odkładamy. Syrop z brzoskwiń zostawiamy.
- Przygotowujemy budyń. W tym celu do syropu z brzoskwiń dolewamy wodę, tak aby było 700 ml.
- Około 500 ml syropu wlewamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z cytryny i łyżkę cukru. Na palniku zagotowujemy.
- Resztę syropu tzn. 200ml wlewamy do mniejszego naczynia i dodać proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Następnie kładziemy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz dodajemy do tego przygotowaną mieszankę z cytryną. ( to ta mieszanka , która ma 500ml)
- Ponownie całość zagotowujemy przez cały czas mieszając np. rózgą kuchenną. Gotować około 1 minuty, aż zgęstnieje. Należy uważać, aby nie było grudek. Całość odstawiamy do zgęstnienia.
- Blaszkę o wym. 23x33cm.wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy z zamrażalnika jedną część ciasta i ścieramy na blaszkę. Ciasto powinno by starte na dużych oczkach. Ciasto lekko dociskamy do blaszki. Nagrzewamy piekarnik i podpiekamy ciasto około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie na ciasto układamy pocięte brzoskwinie. Na brzoskwinie nakładamy przygotowany budyń.
- Po tym czasie przygotowujemy piankę brzoskwiniową. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy się cukier podczas ubijania rozpuści to dodajemy budyń w proszku. Na koniec powoli wlewamy olej. Chwile miksujemy, aby składniki się połączyły. Po tym czasie wylewamy piankę na budyń.
- Na sam wierzch ścieramy drygą połowę ciasta z zamrażalnika i posypujemy ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 st. C około 40-45 minut. ( w piekarniku funkcja góra – dół.( ale bez termoobiegu). Czekamy, aż góra ciasta się zarumieni. Następnie wyciągamy i studzimy.
- Ciasto przykrywamy foli i wkładamy do lodówki, aby masy stężały.
- Po wyciągnięciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.