Menu Zamknij

Najlepszy śledź w cytrynie

Śledzie w cytrynach to kolejny świąteczny przepis na bardzo pyszną i dekoracyjną przekąskę. Gwarantuję, że w takiej wersji śledzie na pewno przypadną Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania!

Śledź w cytrynie – składniki:

  • 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu
  • 2 średnie cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150-200 ml oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Śledź w cytrynie – wykonanie:

  1. Śledzie moczymy w wodzie do momentu, aż nam będą odpowiadać smakiem. Jeżeli chcemy przyspieszyć moczenie to możemy co jakiś czas zmienić wodę.
  2. Następnie śledzie kroimy na kawałki około 2 cm. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, a następnie za pomocą sitka przelewamy cebulę wrzątkiem. Następnie szybko zimną wodą.
  3. Z jednej cytryny skórkę ścieramy na małych oczkach, ale uważamy aby, nie zetrzeć białej części. Biała część jest gorzka. Z tej samej cytryny wyciskamy sok , około 60 ml.
  4. Przygotowujemy cytrynową zalewę. W tym celu do wyciśniętego soku dodajemy cukier puder, olej, posiekaną cebulkę, posiekaną pietruszkę oraz startą skórkę z cytryny.
  5. Drugą cebulę kroimy w plasterki 0,5 cm.
  6. Śledzie najlepiej w słoiku układamy warstwami. Na samym dnie układamy śledzie i plasterki cytryn. Na to kładziemy cytrynową zalewę. Ponownie układamy śledzie i plasterki cytryn , a na to zalewę cytrynową. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą dobę. Im dłużej tym lepiej smaki się przegryzą. Smacznego.
  7. Jeżeli uważacie, że zalewa jest zbyt kwaśna, to można dodać pół łyżeczki cukru pudru i potrząsnąć słoikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *