Śledzie w cytrynach to kolejny świąteczny przepis na bardzo pyszną i dekoracyjną przekąskę. Gwarantuję, że w takiej wersji śledzie na pewno przypadną Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania!
Śledź w cytrynie – składniki:
- 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu
- 2 średnie cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 150-200 ml oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Śledź w cytrynie – wykonanie:
- Śledzie moczymy w wodzie do momentu, aż nam będą odpowiadać smakiem. Jeżeli chcemy przyspieszyć moczenie to możemy co jakiś czas zmienić wodę.
- Następnie śledzie kroimy na kawałki około 2 cm. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, a następnie za pomocą sitka przelewamy cebulę wrzątkiem. Następnie szybko zimną wodą.
- Z jednej cytryny skórkę ścieramy na małych oczkach, ale uważamy aby, nie zetrzeć białej części. Biała część jest gorzka. Z tej samej cytryny wyciskamy sok , około 60 ml.
- Przygotowujemy cytrynową zalewę. W tym celu do wyciśniętego soku dodajemy cukier puder, olej, posiekaną cebulkę, posiekaną pietruszkę oraz startą skórkę z cytryny.
- Drugą cebulę kroimy w plasterki 0,5 cm.
- Śledzie najlepiej w słoiku układamy warstwami. Na samym dnie układamy śledzie i plasterki cytryn. Na to kładziemy cytrynową zalewę. Ponownie układamy śledzie i plasterki cytryn , a na to zalewę cytrynową. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą dobę. Im dłużej tym lepiej smaki się przegryzą. Smacznego.
- Jeżeli uważacie, że zalewa jest zbyt kwaśna, to można dodać pół łyżeczki cukru pudru i potrząsnąć słoikiem.