Menu Zamknij

Dwukolorowa babka

Niesamowicie smaczna babka dwukolorowa, o delikatnej konsystencji. Bardzo maślana, mięciutka i wilgotna. Przepis zawsze się udaje, dla mnie przepyszna. Wypróbujcie sami.

Składniki:

  • 250 gram masła lub margaryna Kasia
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mięciutkie masło chwileczkę miksujemy, a następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii i miksujemy, aby masa była puszysta.
  2. Po tym czasie dodajemy kolejno po jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem i dalej miksujemy.
  3. Blaszkę do babki o wymiarach 28×12 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. 3/4 jasnego ciasta przelewamy do formy.
  5. Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane kakao i mleko. Ciemne ciasto wylewamy na jasne ciasto.
  6. Pieczemy w temp 180 st. C przez około 40-45 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *