Niesamowicie smaczna babka dwukolorowa, o delikatnej konsystencji. Bardzo maślana, mięciutka i wilgotna. Przepis zawsze się udaje, dla mnie przepyszna. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- 250 gram masła lub margaryna Kasia
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mięciutkie masło chwileczkę miksujemy, a następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii i miksujemy, aby masa była puszysta.
- Po tym czasie dodajemy kolejno po jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem i dalej miksujemy.
- Blaszkę do babki o wymiarach 28×12 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- 3/4 jasnego ciasta przelewamy do formy.
- Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane kakao i mleko. Ciemne ciasto wylewamy na jasne ciasto.
- Pieczemy w temp 180 st. C przez około 40-45 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Smacznego.
